Tarta z malinami

Na wspomnienie lata. Jak tylko będą znów świeże maliny,  zrobię tartę na bogatym kruchym cieście. Dodam do nich orzechy włoskie, borówki amerykańskie i zjem. Nie próbowałam jeszcze robić z mrożonych owoców w zimie. Przy muffinkach stosuje się zasadę, że z mrożonymi owocami piecze się pięć minut dłużej. Generalna zasada – najpierw podpiec spód, a potem wszystko z sosem. I będzie boskie :)

Tarta malinowa z orzechami

Spód:
• 2 czubate szklanki mąki pszennej
• 125 g zimnego masła lub margaryny (1/2 kostki)
• 1/3 szklanki cukru kryształu
• opakowanie cukru waniliowego
• 1 jajko
• 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Nadzienie:
• 150 g posiekanych orzechów włoskich
• 800 g świeżych malin, jeżyn lub borówek amerykańskich (tyle, żeby starczyło na jedną, gęstą warstwę owoców)
• skórka starta z jednej cytryny
• 3 jajka
• szklanka śmietany 18%
• pół szklanki cukru

Forma do pieczenia tarty (lub duża tortownica z odpinaną obręczą), wysmarowana tłuszczem i delikatnie
oprószona mąką.

Ciasto:
• Mąkę razem z proszkiem do pieczenia przesiać przez sitko do głębokiego garnka lub miski. Wsypać cukier i cukier waniliowy, wymieszać. Dodać zimną margarynę pokrojoną na małe kawałki i siekać nożem do rozdrobnienia i wymieszania składników. Na koniec wgnieść palcami tłuszcz w resztę składników, aż osiągniemy konsystencję podobną do okruchów chleba. Dodać lekko roztrzepane jajko i szybko zagnieść w jednolitą kulę.
• Rozwałkować ciasto na okrągły placek, zawinąć na wałek i przełożyć do formy, tworząc spód i boki tarty. W razie rozerwania ciasta, szybko zalepić dziury, żeby spód był szczelny. Nakłuć całe ciasto widelcem i włożyć do lodówki na minimum godzinę.

Nadzienie:
• W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 190 stopni. Orzechy pokroić w drobną kostkę, z malin wybrać tylko ładne, bez pleśni.
• Wyjąć ciasto z lodówki i wyłożyć na spód połowę orzechów. Na nie wyłożyć wszystkie owoce w jednej warstwie. Posypać resztą orzechów. Wstawić formę do piekarnika na 20 minut na blasze do pieczenia (nie na kratce!).
• Przygotować sos: Wymieszać dokładnie jajka z cukrem, skórką cytrynową i śmietaną. Wylać delikatnie masę na
podpieczone ciasto. Najlepiej ciasto wysunąć razem z blachą, żeby się nie wylało. Jeśli masy jest dużo, wylać jedną część na ciasto, a drugą po 10 minutach pieczenia.
• Piec całość 30 minut, aż wierzch się zezłoci i masa zetnie.

 

Poniżej zdjęcie tarty z jeżynami i prażonymi migdałami, wykonanej dokładnie według tego przepisu. Jeśli lubicie jeżyny, polecam!

The following two tabs change content below.

Zytka Maurion

?! Niech następne pokolenia piszą moją biografię.

Ostatnie wpisy Zytka Maurion (zobacz wszystkie)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>