Life is cooking (roladki z cukinii)

Are you smarter than a cheese grater?

Gdybym nie zaczęła bawić się w panią kucharkę, pewnie nie dowiedziałabym się mnóstwa fantastycznych rzeczy.

A tak , idąc za radą Jamiego Olivera (thanks to kuchnia.tv!), pokochałam dania w pół godziny z sałatką i deserem włącznie. To były cudowne chwile, leżeć sobie w łóżku i oglądać programy tego wariata. Facet zachwyca się właśnie zerwanym liściem laurowym. Podkłada pod oko kamery i pyta:

-Czujecie ten nieziemski zapach? Kiedy tylko dodacie listek do swojego dania, od razu poczujecie różnicę!

Potem wrzuca całą garść (tylko kilka listków) bazylii do gara, obieraczką do warzyw kroi marchewkę i cukinię (słyszycie, jak bosko chrupie?), paprykę sieka w błyskawicznym tempie na równiutkie słupki, w słoiku miesza sos winegret, drugą ręką miesza makaron, a trzecią (bo ja nie wiem, jak można wszystko naraz robić tylko dwoma?) wyjmuje z piekarnika muffinki czekoladowe (twoi przyjaciele się im nie oprą!). I jeszcze starcza mu czasu, żeby ugotować chowder rybny z kukurydzą i zdążyć przed przyjściem gości.

Jakbym miała taką wielką kuchnię i nie musiała przejmować zmywaniem, to też bym się wyrobiła w 30 minut. Albo w sto trzydzieści, gdybym tak najpierw siadła nad stosem segregatorów i zaczęła przeglądać, które danie dziś zrobić. :)

Zimową porą warto włożyć na siebie coś kolorowego. Jak dziewczyna na zdjęciu na górze. Skoro słońce nas nie rozpieszcza, bijmy po oczach kolorami. Niech cały świat się dowie, że Polacy nie gęsi, nie muszą chodzić wiecznie na szaro, czarno i buro! Jestem za :)

 

Szybko, kolorowo i w mniej, niż 30 minut można zrobić Grillowane roladki z cukinii


Składniki:

  • cukinia
  • papryka
  • twardy ser feta
  • czerwona cebula
  • oliwa z oliwek
  • sól morska
  • gruboziarnisty kolorowy pieprz

Cukinię pokroić na cienkie paski (mandoliną, szatkownicą lub obieraczką do warzyw). Posmarować z obu stron oliwą, posypać solą i pieprzem.

 

Ser feta pokroić w kostkę o bokach 2×1 cm. Paprykę pokroić w cienkie paski, tak samo czerwoną cebulę.

Obsmażyć cukinię na rozgrzanej patelni grillowej z obu stron w ten sposób, aby cukinia była lekko miękka, ale jeszcze jędrna. Jeśli jest potrzeba dodania oleju, nie wylewać go na patelnię, ale jedynie posmarować warzywa.

Zdejmować cukinię szczypcami, układać kolejno plasterki na desce. Na jednym z dłuższych boków ułożyć po kawałku fety, cebuli i papryki. Szybko zawinąć i przekłuć wykałaczką, jeśli nie trzyma pionu :) Podawać na ciepło lub zimno.

Można przygotować do polania sos, złożony z 3 części oliwy, 1 części octu jabłkowego z dodatkiem płatków suszonych pomidorów, oregano, bazylii i czosnku w płatkach (przyprawa do bruschetty).

——

Głosowanie rozpoczęte! Jeśli chcesz, żebym wygrała skuter (jak nie masz prawa jazdy, to nic, dam Ci też poprowadzić), albo masz ochotę zaplanować ze mną wycieczkę marzeń , albo nie wiem co, to możesz się wykosztować i włożyć energię w wysłanie sms-a o treści A00241 na numer 7122. :)

The following two tabs change content below.

Zytka Maurion

?! Niech następne pokolenia piszą moją biografię.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>