Take it like a man. Vol.2 + Snickers

Proszę, proszę. Napisałam o Desperado, a tu dziś pokazali film na Polsacie.

- Chcesz się wyspowiadać?
- Może później, ojcze, bo tam, gdzie idę, znowu nagrzeszę.

Jak powszechnie wiadomo, Polsat to stacja, która daje dużo czasu na robienie kolacji, mycie się, gotowanie wody na herbatę w trakcie oglądania filmu. Już trwa druga seria reklam, a za mną może pół godziny filmu. Napiszę Wam o tym, co dziś dobrego zrobiłam.

Kiedyś miał nadejść ten dzień, w którym obrzydną mi wszelkie słodycze. I nadszedł dziś. Przegięłam totalnie.

He stalks the night with no intent
His brow sweets for innocence
Take it like a man
The strange face of love

Tito & Tarantula.To jest dopiero znacząca nazwa dla zespołu.

Weź to na klatę, facet. Spróbuj zjeść domowego Snickersa i się nie skrzywić się od ilości słodyczy.

Ilość cukru w tym czymś, co mi wyszło, przekracza roczne zapotrzebowanie na energię czteroosobowej rodziny. Jakby dało się to przeliczyć na energię elektryczną, to stuwatowa żarówka świeciłaby na takim paliwie tydzień bez przerwy.

Spójrzmy na to, co zrobiłam i co z tego wyszło.

Broń Was, Panie Boże, od próbowania co chwilę, czy dobrze smakuje!

Domowy Snickers

Najsłodsze danie na świecie. Gwarantuję, że z największą determinacją nie dacie rady zjeść w pojedynkę nawet jednej trzeciej! ;) Przepis na formę 9′ x 13′ (23×33 cm). Ja zrobiłam w takiej formie 18 x 18 cm, ale jest jednak zdecydowanie za wysoki. Umieram z przejedzenia! Przepis pochodzi ze strony How Sweet It Is.

Szklanka – 250 ml

Czas przygotowania: 40 minut | Czas chłodzenia: 60 minut | Czas jedzenia: miesiąc | Ilość porcji: 16*

Dokładnie wysmaruj masłem całą formę. Możesz też wyłożyć ją papierem pergaminowym.

 

Dolna warstwa czekolady

  • 1 1/4 szklanki groszków czekoladowych lub 2 czekolady deserowe po 100 g
  • 1/4 szklanki masła orzechowego

 

Rozpuść czekoladę razem z masłem orzechowym i wylej na spód formy. Poczekaj, aż zastygnie i zestali się całkowicie.

Nugat

  • 1/4 szklanki (55 g) niesolonego masła
  • 1 szklanka cukru
  • 1/4 szklanki mleka skondensowanego (może być niesłodzone)
  • 1 1/2 szklanki pianki Marshmallow Fluff**
  • 1/4 szklanki masła orzechowego
  • 1 1/2 szklanki posiekanych prażonych , solonych orzeszków ziemnych
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (zastąpiłam łyżeczką barmańskiego syropu waniliowego)

 

Rozpuść masło w rondelku na średnim ogniu. Dodaj cukier i skondensowane mleko. Mieszaj, aż cukier się rozpuści, a całość zacznie wrzeć. Gotuj przez pięć minut, mieszając od czasu do czasu. Dodaj piankę Marshmallow, masło orzechowe i wanilię. Mieszaj do rozpuszczenia masła i uzyskania jednolitej konsystencji. Zdejmij z ognia, dodaj posiekane orzechy ziemne i wylej na warstwę czekolady. Odstaw do całkowitego ochłodzenia.

Karmel

  • 400 g krówek, najlepiej odmiany „mordoklejki”, posiekane
  • 1/4 szklanki (60 ml)  śmietany 30%

 

Wlej śmietankę do rondelka, dodaj pokrojone krówki i podgrzewaj na małym ogniu. Mieszaj od czasu do czasu, aż całość się rozpuści i uzyska gęstszą konsystencję . Powinno zająć to od 10 do 15 minut. Wylej na warstwę nugatu i pozostaw do zastygnięcia.

Górna warstwa czekolady

  • 1 1/4 szklanki groszków czekoladowych lub 2 czekolady deserowe po 100 g
  • 1/4 szklanki masła orzechowego

 

Rozpuść czekoladę razem z masłem orzechowym i wylej na spód formy. Poczekaj, aż zastygnie i zestali się całkowicie. Wstaw najlepiej na całą noc lub nawet 24 godziny do lodówki.

Już wyobrażacie sobie, jak słodki jest ten Snickers?

UWAGI

* Ilość porcji podaję za oryginalnym przepisem. Jak dla mnie, ilość porcji to co najmniej 30!

** Jeśli nie przepadasz za lekko słonym smakiem masła orzechowego, dobrze jest kupić właśnie taki mały słoiczek -250 g, ponieważ po zrobieniu Snickersa nie zostanie go dużo. Jeśli jednak lubisz takie wynalazki, możesz zaopatrzyć się w prawie półkilogramowy, taki duży słoik. ;)

** Przepis na Marshmallow Fluff lub Marshmallow Creme jest bardzo prosty. Niezbędny jest mikser lub wkurzony mężczyzna, który będzie bardzo szybko ubijał pianę. Polecam mimo wszystko opcję pierwszą.

Niektórzy robią po prostu warstwę nugatu z rozpuszczonymi piankami Marshamallow, ale to jednak nie to samo. Marshmallow Fluff to bardzo gęsta i słodka piana. Pianki dostępne w sklepie mają zupełnie inną konsystencję.

 

Marshmallow Creme  (beza włoska)

Przepis ze strony Bon Appétit. Nieco ponad 2 szklanki.

Czas przygotowania: około 10-15 minut

  • 1/2 szklanki cukru (podzielone na 90 ml i 35 ml)*
  • szczypta soli
  • 2 białka
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii**
  • 1/8 szklanki / 30 ml/ 2 pełne łyżki stołowe wody

 

Wymieszaj 90 ml cukru z wodą w małym rondelku na średnim ogniu. Rozpuszczaj cukier bez mieszania, aż osiągnie temperaturę 240°C. Od czasu do czasu zwilżaj brzegi naczynia mokrym pędzlem kuchennym. Ja gotowałam go po prostu na małym ogniu przez 5 minut.

W tym czasie ubij na sztywno pianę z białek razem z solą. Stopniowo dodawaj cukier i wanilię i ubijaj dalej na dużych obrotach, aż piana znów będzie sztywna. Zmniejsz obroty, ostrożnie i bardzo powoli wlewaj syrop, ciągle miksując. Ponownie zwiększ obroty i ubijaj, aż piana będzie sztywna, lśniąca i bardzo ciągnąca. Zmniejsz obroty i ubijaj dotąd, aż piana wystygnie. Voilà!

Pyszne. Zbyt pyszne, żeby się oprzeć.

 

*1 plaska łyżka stołowa = 15 ml. Możesz odmierzyć pół szklanki i odsypać 2 czubate łyżki.

** patrz uwagi przy nugacie

Amen. Po takiej porcji wypadną Ci wszystkie zęby. Twój dentysta Ci za to podziękuje.

- Podziękowałem ci już?
- Nie.
- Zrobię to.

I odjechał do innego miasta. Z Caroliną. I z gitarą. Tak na wszelki wypadek.

The following two tabs change content below.

Zytka Maurion

?! Niech następne pokolenia piszą moją biografię.

2 myśli nt. „Take it like a man. Vol.2 + Snickers

  1. Taki snikers słodszy niż domowa „krówka” ;) Aż mnie natchnęło, żeby z reszty masła orzechowego zrobić w tym tygodniu ciastka… mmmm

    • Wszystko będzie świetne – Snickers ma w sobie 1000% cukru, inne pomysły pewnie troszkę mniej ;)
      Pozdrawiam!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>