La tortilla muy muy deliciosa (na 5 sposobów)

Przez ostatnie kilka dni pożerałam tortillę, jakby od tego zależało moje życie. Zapraszam do przejrzenia i wybrania czegoś dla siebie. Na śniadanie, obiad, kolację czy podwieczorek. :)

Nie będzie tu przepisu na typową, hiszpańską tortillę z ziemniaków i jajek, z dużą ilością innych warzyw. Ale kilka propozycji na wykorzystanie placków tortilla, które trzymane w lodówce, nawet po otworzeniu zdają się przetrwać wiecznie. Najlepiej mieć w zanadrzu kukurydziane, chociaż zwykłe pszenne też się sprawdzają.

We wszystkich przepisach podaję proporcje na 1 porcję z tortilli o średnicy 20 cm.

[jak się dowiem, GDZIE jest taka funkcja, to podlinkuję od razu spis do konkretnych przepisów. Help me!]

  1. Tortilla ze szpinakiem i suszonymi pomidorami, panierowana w orzechach
  2. Tortilla śniadaniowa z chrupiącą sałatą
  3. Złocista tortilla z serem i bazylią
  4. Tortilla na ostro z szynką, gorgonzolą i brokułem
  5. Tortilla z pieczoną papryką, grzybami i serem (film KIN Community)

 

1. Tortilla ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Przepis to domowa interpretacja konkursowego dania mojego znajomego. W jego wersji tortillę należy elegancko zwinąć i opanierować w sezamie. Ja jednak byłam głodna, więc placek tylko złożyłam na pół i włożyłam dużo więcej nadzienia. Zamiast sezamu użyłam orzechów włoskich.

I naprawdę wyszła taka żółta – zasługa kukurydzy, wiejskiego jajka i smażenia. :)

Składniki:

  • 1 placek tortilla
  • 2 suszone pomidory w oliwie, pokrojone w paski
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 30 g sera z niebieską pleśnią (lazur, gorgonzola, roquefort)
  • 2 szklanki świeżego szpinaku, mocno ugniecionego lub 1 szklanka mrożonego szpinaku w liściach (brykiety)*
  • orzechy włoskie, drobno pokrojone (nie bądźcie tacy, jak ja, pokrójcie je drobno!)
  • jajko
  • gałka muszkatołowa
  • sól i pieprz do smaku
  • po łyżce oliwy i masła (można zastąpić olejem z pomidorów)

 

Przygotowanie:

  1. Na rozgrzanej suchej patelni podgrzewać tortillę z obu stron po 10 sekund, następnie zdjąć i odłożyć na bok.
  2. Na patelnię wlać łyżkę oliwy i dołożyć łyżkę masła. Lekko podgrzewać, żeby masło powoli się rozpuściło. W tym czasie rozgnieść ząbek czosnku, wrzucić na patelnię i mieszać od czasu do czasu przez 2 minuty. Nie dopuścić do przypalenia.
  3. Dodać na patelnię szpinak. Świeży smażyć 2 minuty, ciągle mieszając, aż zmięknie. Mrożony smażyć dłużej, aż zmięknie i odparuje z niego woda, cały czas mieszać. Może to potrwać do 10 minut. Dodać sporo gałki muszkatołowej i pieprz. Można lekko posolić, ale należy pamiętać, że suszone pomidory i ser zmienią smak.
  4. Tortillę wyłożyć na płaski talerz, na jedną połowę wyłożyć nadzienie (jeśli jeszcze jest w nim woda, podgrzewać przez 30-60 sekund na dużym ogniu, ciągle mieszając). Na nadzienie wyłożyć kawałki sera i suszone pomidory. Złożyć na pół.
  5. Na płaskim talerzu rozbić jajko i opanierować w nim tortillę. Następnie w innym płaskim naczyniu opanierować placek w orzechach, mocno dociskając z obu stron.
  6. Tortillę obsmażyć na oliwie z obu stron, z każdej przez 1,5 – 2 minuty, aż ser się roztopi, a tortilla chrupiąca. Uważać przy przekładaniu na talerz, ponieważ orzechy bardzo długo zatrzymują ciepło i mogą parzyć!
  7. Zjeść ze smakiem.

 

* Mrożony szpinak można wcześniej rozmrozić na sitku i odcisnąć nadmiar wody. Jeśli używamy szpinaku prosto z zamrażalnika, należy dłużej go dusić, aż do odparowania wody.

 

2. Tortilla śniadaniowa z chrupiącą sałatą

Taka tortilla doskonale smakuje w letnie dni, kiedy nie mam ochoty na nic rozgrzewającego. Delikatne połączenie warzyw i majonezu sprawdza się tak samo na kanapce, jak na tortilli. Mięsożercy mogą dodać do środka plasterki chrupiącego boczku, tylko po co? ;)


Składniki:

  • 1 tortilla kukurydziana
  • 2 liście sałaty lodowej
  • 1 pomidor rzymski, 3 koktajlowe lub 1 mały zwykły pomidor
  • świeża bazylia
  • cebula dymka (lub szczypiorek)
  • 1 łyżka majonezu
  • plaster żółtego sera z dziurami
  • sól i kolorowy pieprz

Przygotowanie:

  1. Sałatę lodową porwać na kawałki, pomidora pokroić na półksiężyce, szczypiorek posiekać drobno.
  2. Tortillę podgrzewać przez 10 sekund z każdej strony, następnie zdjąć z patelni, posmarować majonezem, posypać solą i pieprzem. Na połowie wyłożyć szczypiorek, na niego sałatę lodową, pomidory, listki bazylii  i wszystko przykryć serem. Złożyć na pół.
  3. Podgrzewać serem do dołu przez 30 sekund na rozgrzanej, suchej patelni.

 

 

3. Złocista tortilla z serem i bazylią

Oryginalny przepis pochodzi z książki „Weź tylko trzy” autorstwa Jenny White. Ponieważ danie zawiera niewiele składników, warto postarać się o ich najlepszą jakość. Świeżej bazylii nie da się tu zastąpić suszoną. ;)

Składniki:

  • 2 tortille kukurydziane
  • 100 g sera żółtego (mimolette, gruyere, cheddar, radamer) w plasterkach
  • garść listków świeżej bazylii
  • sól i kolorowy pieprz
  • 1 łyżka oliwy do smażenia

Przygotowanie: Na patelni rozgrzać oliwę, na niej położyć jedną tortillę, ser żółty, bazylię. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem do smaku. Przykryć drugą tortillą i smażyć z każdej strony przez 1-2 minuty, aż ser się rozpuści.

 

4. Tortilla na ostro z szynką, gorgonzolą i brokułem

Taką tortillę spokojnie możecie wzbogacić o co tylko chcecie. Ważne, żeby dodać ostrej musztardy lub łagodnej musztardy i odrobinę tabasco, które podkreśli smak. Zestaw składników wydaje się na pierwszy rzut oka dość przypadkowy, ale w rezultacie otrzymujemy bardzo dobry posiłek.


Składniki:

  • 1 tortilla kukurydziana
  • 2 rzodkiewki, pokrojone w plasterki
  • 1 suszony pomidor w oliwie, posiekany
  • 1/2 szklanki różyczek ugotowanego brokuła (spora garść)
  • 3 plasterki szynki
  • 10 g sera pleśniowego (gorgonzola, lazur etc.)
  • 40 g sera białego lub ricotty
  • 1 łyżka ostrej musztardy
  • sól i kolorowy pieprz
  • ostra suszona papryka, pieprz cayenne (dodatkowo)

Do podania: sos czosnkowy lub sos koperkowy (użyć zamiast musztardy do środka tortilli). Przepisy pod spodem

Przygotowanie:

  1. Tortillę podgrzewać na rozgrzanej, suchej patelni przez 10 sekund z każdej strony. Zdjąć i położyć na desce.
  2. Placek posmarować dokładnie musztardą. Na jedną połowę wyłożyć ser biały i pleśniowy, przykryć brokułem i szynką. Dodać suszone pomidory. Posolić, dodać pieprz do smaku. Złożyć na pół.
  3. Na suchej, rozgrzanej patelni podgrzewać tortillę z każdej strony przez minutę.

Podawać z sosem czosnkowym (3 łyżki majonezu + 2 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego +  wyciśnięty duży ząbek czosnku) lub szwedzkim sosem koperkowym (2 łyżki delikatnej musztardy ziarnistej + 1 łyżeczka musztardy z Dijon + posiekany koperek + 2 łyżki cukru pudru + 3 łyżki octu z białego wina. Wymieszać, następnie powoli dolewać 100 ml delikatnej oliwy i ubijać trzepaczką).

PS. A jakby tego było ciągle mało, znam adres strony, a której znajdziecie tyle pomysłów, że nie przejecie ich do końca życia. Real Simple. Rzeczywiście proste! I skutecznie inspirujące. Wrzucam link, który od razu pokaże Wam tortillowe zasoby na tej stronie.

 

5. Tortilla z pieczoną papryką, serem i grzybami (film)

Zapisałam się na subskrypcję kanału z jedzeniem na YouTube. Nazywa się to KIN Community, a seria o jedzeniu – KIN EATS. Czasem włączam playlistę z jedzeniem tylko po to, żeby posłuchać muzyki, kiedy zajmuję się czymś innym. Enjoy, my friends!

The following two tabs change content below.

Zytka Maurion

?! Niech następne pokolenia piszą moją biografię.

Jedna myśl nt. „La tortilla muy muy deliciosa (na 5 sposobów)

  1. Pingback: O jedzeniu | Oderwane i przyklejone

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>