Ananas wyszedł z puszki (sałatka)

- A co się pani tak trzęsie?

- To pani nic nie wie? Ananas wyszedł z puszki!

- A za co siedział?

- Podobno… śmietanę ubił.

Za nami już omlet hinduski na śniadanie, a przed nami jeszcze kolacja. Cały dzień jedzenia! I każdy posiłek celebrowany. Jeśli jesteśmy tym, co jemy, nie powinniśmy się spieszyć. Powiem wprost – spokój przy przeżuwaniu ma znaczenie. Jesteśmy szczęśliwsi, kiedy możemy posiedzieć chwilę po posiłku. Powoli. Według badań, osoby jedzące wolniej, nie tyją tak bardzo, jak kuchenni sprinterzy. Nawet, jeśli jedzą tyle samo! ;)

Pomiędzy porankiem a wieczorem występuje południe. Pora na deser :)

Sałatka owocowa

Czas przygotowania: 15 minut | Trudność: łatwe | Ilość porcji: 4

Składniki:

  • mały świeży ananas, dojrzały
  • kiść różowych winogron
  • 2 owoce kiwi
  • 2 gruszki
  • sok z połowy limonki i skórka starta skrobaczką do cytrusów
  • 4 czubate łyżeczki cukru
  • dodatkowo: cukrowe konfetti do dekoracji, biała i czarna czekolada

Przygotowanie:

  1. Ananasa przekroić wzdłuż na pół, odkroić liście i twardy spód. Ostrym nożem obrać skórkę. Najlepiej odcinać ją dookoła, za jednym razem. Wyciąć trójkątnie twardy środek. Następnie z obu jego stron zrobić podłużne nacięcia na całej długości ananasa i zaraz przy nich wyciąć drugi (utworzą czułki i górę skrzydeł). Odwrócić owoc, wyciąć delikatnie na spodzie równy trójkąt, uważając, żeby nie sięgał poprzednich wycięć. W obu bokach wyciąć małe trójkąciki. Kroić na plastry. W ten sam sposób przygotować drugą połowę ananasa. Ułożyć po kilka motylków na każdym talerzu.
  2. Ananasa można ozdobić konfetti lub rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej i namalować wykałaczką lub tubką wzorki na motylkach.
  3. Obrać kiwi, pokroić w poprzek na plasterki, a następne na połówki. Składać po kilka w formę wachlarzu i układać na talerzu obok ananasa.
  4. Gruszki umyć, przekroić na pół. Z każdej połówki wycinać plasterki, zostawiając węższy koniec w jednej części. Przełożyć na talerze, uformować wachlarz i skropić sokiem z cytryny.
  5. Winogrona dokładnie wymyć, osuszyć. Przekroić na połowy, wyjąć pestki i ułożyć w piramidkę obok innych owoców.
  6. Na patelnię wlać sok z limonki i wsypać cukier. Na dużym ogniu roztopić na karmel, nie mieszając. Polać owoce i podawać.

Smacznego! :)

The following two tabs change content below.

Zytka Maurion

?! Niech następne pokolenia piszą moją biografię.

2 myśli nt. „Ananas wyszedł z puszki (sałatka)

    • Witaj Kinga, dziękuję za komentarz.

      Ananas był pyszny! Polecam wykorzystywanie wszelkich promocji na świeże ananasy, żeby spróbować jak najwięcej dań z jego udziałem :)

      Pozdrawiam, Zytka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>