Na dobry wieczór (polenta ver.3)

Nic nie powinno zakłócać kolacji poczciwemu człowiekowi.

Joseph Berchoux

Mój zachwyt nad polentą nie przemija. Szczególnie, kiedy dziś znalazłam kolejne przepisy z wykorzystaniem kaszki kukurydzianej. Mmmm, danie główne jako pizza, dodatek z gorgonzolą i smażoną cebulką czy deser z białą czekoladą? Your choice! Tym razem wykorzystałam gotową polentę, która znacznie przyspiesza proces przygotowania. Oczywiście możecie też zrobić swoją, na przykład według tego przepisu. Postarajcie się jednak stworzyć grubszą warstwę, minimum 1-centymetrową. Będzie łatwiej grillować. :)

Jesteśmy już na końcu dnia. Śniadaniowy, rozgrzewający omlet hinduski z curry, deserowa sałatka z ananasowym motylkiem i karmelem strawione. Pozostaje kolacja, na którą polecam sprawdzony przepis na polentę z ostrym sosem i warzywami. Przygotujcie wszystkie elementy, dodajcie Wasze ulubione i nie dajcie sobie zakłócać kolacji.

Polenta z warzywami

Czas przygotowania: 30 minut | Trudność: łatwe | Ilość porcji: 2-3

Składniki:

  • 500 g – opakowanie gotowej polenty
  • oliwa do smarowania warzyw
  • 100 g pomidorków koktajlowych, przepołowionych
  • czerwona papryka, pokrojona w paski
  • pół czerwonej cebuli, w plastrach
  • mała cukinia, w grubych plastrach lub krążkach

 

Sos:

  • 4 łyżki zielonego pesto
  • 4 łyżki soku z limonki
  • 1/2 pęczka natki pietruszki, posiekanego
  • 1/2 pęczka szczypiorku, posiekanego
  • sól morska
  • pieprz kolorowy

Dodatkowo:

  • krążki cebuli w cieście
  • twarożek ze śmietaną i szczypiorkiem
  • gorgonzola, parmezan, cheddar – ostry ser, który stopi się po położeniu na polentę

 

Przygotowanie:

  1. Suchą patelnię grillową postawić na dużym ogniu do rozgrzania.
  2. Używając pędzelka, posmarować paprykę i cukinię oliwą.
  3. Polentę grillować z każdej strony przez około 20 minut. Po 10 minutach dołożyć paski papryki, położone skórką do dołu i plastry cukinii. Po 15 minutach dołożyć cebulę i pomidorki, skórką do dołu.
  4. Przygotować sos: w moździerzu ugnieść dobrze wszystkie składniki sosu. Spróbować, dodać pieprz i sól. Sos powinien być bardzo wyrazisty, kwaśny.
  5. Przełożyć gotowe składniki na talerz  lub do miseczek. Podawać od razu.

Polentę przed przełożeniem na talerz można posypać pokruszonym lub startym serem, posmarować twarożkiem, skropić oliwą lub posypać zmielonym pieprzem i solą morską.

    Smacznego!

    The following two tabs change content below.

    Zytka Maurion

    ?! Niech następne pokolenia piszą moją biografię.

    Jedna myśl nt. „Na dobry wieczór (polenta ver.3)

    1. Pingback: Panierka nie tylko do ryby | Oderwane i przyklejone

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

    Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>