Urósł chleb!

Czy tylko mnie tak cieszy każdy kolejny bochenek chleba, który wyjmuję z piekarnika?

Sprawiam sobie podwójną radość, bo za każdym razem piekę dwa różne. Jeśli próbowaliście poprzednich i pasuje Wam taki mokry, gęsty chleb, pachnący ziołami lub chrupiący od dodanych nasion, może tym razem spróbujcie równie prostej wersji, ale na przykład po prostu z odrobiną czarnuszki?

Teraz chleb piekłam w foremce keksowej. Eksperymentalnie jeden rósł w foremce, a drugi w papierze do pieczenia, a foremka grzała się razem z piekarnikiem. Oba wyszły świetnie!

Chleb bez wyrabiania vol 3.1.

Czas przygotowania: 5 minut + 5 minut po wyrośnięciu | Czas rośnięcia: 12-18 godzin | Czas pieczenia: 45-55 minut

Składniki:

  • 1 szklanka (250ml)  mąki pszennej typ 500
  • 1 szklanka mąki orkiszowej
  • 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej lub 1 szklanka mąki żytniej chlebowej typ 720
  • 1/2 łyżeczki drożdży suszonych instant
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki octu z czerwonego wina
  • 1 1/2 łyżeczki soli morskiej lub 1 łyżeczka soli kuchennej (drobniejszej)\
  • 3 łyżki siemienia lnianego lub ziaren słonecznika
  • odrobina czarnuszki (kilka ziarenek)
  • 1 3/4 szklanki letniej wody

 

Przygotowanie:

Mąki przesiać do dużej miski (ciasto urośnie dwukrotnie), wymieszać z drożdżami. Dodać pozostałe składniki, na końcu dodać wodę i wymieszać szybko drewnianą łyżką. Przykryć wilgotną ściereczką i pozostawić w ciepłym pomieszczeniu bez przeciągów na 12-18 godzin.

Foremkę keksową o długości 30 cm wysmaruj oliwą, wysyp mąką i otrębami. Wyrośnięte ciasto odklej od miski, kilkakrotnie ugnieć (na przykład szeroką silikonową szpatułką) i przelej do formy. Wyrównaj górę, przykryj ściereczką i odstaw na kolejne 2 godziny.

Na pół godziny przed pieczeniem, rozgrzej piekarnik do 250 stopni. Kiedy ciasto w formie podwoi objętość, skrop wierzch wodą i wstaw do piekarnika pod przykryciem na 1/3 wysokości od dołu. Możesz od góry wstawić blachę, jeśli nie masz jak przykryć ciasta. Po 30 minutach wyjmij blachę/zdejmij przykrycie, zmniejsz temperaturę do 220 stopni i piecz około 20 minut, aż ciasto będzie zrumienione.

Chleb wystudzić na kratce i zjadać. Można od razu cały, ze świeżym masłem lub z cytrynowym sosem winegret. Tak czy inaczej – smakuje pysznie! :)

The following two tabs change content below.

Zytka Maurion

?! Niech następne pokolenia piszą moją biografię.

5 myśli nt. „Urósł chleb!

  1. Nie tylko Ciebie! Jqa odkąd zaczęłam piec chleb, cieszę się za każdym razem jak dziecko, piekę przeważnie w soboty też 2 foremki;) Piękne i smakowite te Twoje chlebki;)

    • Dziękuję bardzo za wizytę :) Zgadzam się, radość jest dziecięca i mam ochotę wykrzyczeć światu, że mam swój chleb :D Pozdrawiam!

    • Witaj, dziękuję za odwiedziny. Jednak w pieczeniu chleba jest coś niezwykłego, co powoduje dumę – to taka magiczna chwila :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>