Panierka nie tylko do ryby

Idąc za ciosem, wrzucam trzeci dziś przepis. Trochę tego się zebrało przez ostatnie dni, a to i tak jedynie preludium.

Niby tam każdy wie, jak się robi panierkę do ryby. Ale ja takiej zwykłej nie uważam za cud, miód i orzeszki, więc kombinuję własne. To jest jeden z takich pomysłów, które przy odrobinie inwencji i dobrej woli można modyfikować do końca świata i nigdy nie mieć dość. Można nawet przygotować więcej i trzymać w szczelnym słoiczku.

Do wykonania potrzebny będzie moździerz, który przyda się także do genialnego sosu do polenty, do aromatycznej marynaty do steków lub kurczaka na grilla czy do domowego pesto.  Albo do wybijania zębów Waszym kuchennym skrytożercom. Jednym słowem, przyrząd niezastąpiony. A prosty jak budowa cepa!

Ekhm. Panierka nadaje się też do innych rzeczy, zwykle wrzucanych w bułkę tartą. Mięsko na kotlety, warzywa, kawałki kurczaka, ser, filety z łososia… Wychodzi złocista, chrupiąca i bardzo delikatna.

I nawet mój palec się załapał na zdjęcie. To dopiero mistrz drugiego planu na pierwszym planie.

Panierka nie tylko do ryby

Składniki:

  • mielone migdały lub całe, sparzone i obrane ze skórki
  • ziarna słonecznika
  • pieprz kolorowy (drobno zmielony)
  • skórka z cytryny
  • odrobina soli

 

Dodatkowo: orzechy włoskie, orzechy laskowe, pestki dyni, suszona kolendra, lubczyk, koperek, chili

Przygotowanie:

Ziarna słonecznika i całe migdały utłuc w moździerzu na proszek. Jeśli dajemy zmielone migdały, dodajemy je późnej, razem ze startą skórką z cytryny, kolorowym pieprzem i szczyptą soli do smaku. Dobrze wymieszać, utłuc w razie potrzeby.

Dalej postępować jak z bułką tartą. Czyli tradycyjnie obtoczyć rybę w mące, jajku i na końcu w takiej mieszance. Jeśli macie w domu zajadłych przeciwników nowości, wymieszajcie pół na pół z bułką tartą. I tak nie zauważą różnicy, dopóki się nie zdradzicie błyskiem w oku. ;)

Wszystkie inne dodatki zależą od rodzaju dania i humoru Kucharza. Orzechy włoskie i pestki dyni smakują wybornie, jeśli się je drobniutko posieka i wymiesza z suszonymi ziołami. Można je dodać oczywiście do „bazy” składników lub kombinować samemu.

Wszelkie innowacje wskazane jak najbardziej.

The following two tabs change content below.

Zytka Maurion

?! Niech następne pokolenia piszą moją biografię.

4 myśli nt. „Panierka nie tylko do ryby

    • Witam, bardzo polecam eksperymenty kuchenne, bo dają wiele radości i nowych smaków :)

    • Witaj, zielonysmokk :) Bardzo mi miło, że zawitałaś w moje progi – jeśli skorzystasz z przepisu, daj znać, jak wyszło, będzie mi bardzo miło. Dobrej nocy!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>