Scony z pesto

 

Pesto. Kiedy pierwszy raz spróbowałam tego czegoś, już wiedziałam, że moje życie zmieni się diametralnie. I zmieniło. Zielonkawa maź, na jaką początkowo wyglądało mi pesto, stało się niezastąpionym składnikiem sosów do sałatek, dodatkiem do zupy groszkowej i pomidorowej, pastą do smarowania pizzy i co najważniejsze – ratowało nieraz moje obiady na studiach. Wystarczyło ugotować makaron, dorzucić pesto i zjeść. Szybko, sprawnie, bezboleśnie.

 

Ostatnio jadłam tak w tamtym roku, kiedy miałam kilka dni wolnego w pracy. Siedziałam w górach (ostatnia wycieczka w Beskidy nie do pracy, ale zwyczajnie w góry). Jeden facet miał ze sobą trzy składniki dobrego obiadu. Makaron pełnoziarnisty. Słoik pesto. Chilijskie wino. Jak ładnie to ujął: takie danie jestem w stanie przygotować bez pomocy żony. Potrzebujecie przepis? :)

Na zdjęciu poniżej znajduje się świeże pesto. Jeśli Wasz market nie organizuje sezonowej wyprzedaży bazylii i orzeszków piniowych, spróbujcie mimo wszystko znaleźć świeże pesto, nie ze słoika. Jest rewelacyjne.

Rewelacyjne.

Naprawdę rewelacyjne.

Wyjątkowe.

Ach!

Bez dwóch zdań. Nic nie zastąpi pesto. Nic a nic. A do ciastek z serkiem ziołowym jest wręcz niezbędne.

Scones ze świeżym pesto

Składniki:

Suche:

  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej (typ 400 lub 450)
  • 1/2 szklanki mąki orkiszowej
  • 1/2 szklanki mąki żytniej razowej (typ 2000)
  • 1 łyżka (15 ml) proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • pieprz kolorowy lub czarny, świeżo mielony – do smaku
  • 1 duża cebula dymka, posiekana
  • 1 czerwona cebula, posiekana
  • 6 łyżek zimnego masła

 

Mokre:

  • 2 jajka (1 do ciasta, jedno rozmieszane do smarowania)
  • opakowanie (90g) świeżego pesto np. takiego
  • 100 g (1/2 opakowania) serka do kanapek z ziołami

 

Na wierzch:

  • ser twardy (najlepiej ten sam, który jest składnikiem pesto) – starty, do posypania

 

Wykonanie:

  1. Rozgrzać piekarnik do 180°C. Dużą blachę z wyposażenia piekarnika wysmarować i posypać mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia
  2. Wymieszać suche składniki: przesiać wszystkie rodzaje mąki do dużej miski, dodać łyżkę proszku do pieczenia, sól, pieprz, posiekane cebulkę dymkę i czerwoną cebulę. Dobrze wymieszać.
  3. Dodać zimne masło i posiekać nożem, aż do uzyskania konsystencji okruchów z chleba. Można wymieszać wszystko po amerykańsku, czyli wrzucić do misy robota kuchennego i rozdrobnić z masłem.
  4. Wymieszać mokre składniki: w miseczce ubić jedno jajko z serkiem ziołowym i pesto. Dodać do suchych składników i szybko zagnieść ręką, tylko do połączenia składników. Ciasto będzie się lepić -i tak ma być.
  5. Na blachę wykładać ciastka o wysokości około 1 cm i średnicy 3,5 cm. Posmarować jajkiem i posypać serem.
  6. Piec 18 minut, następnie wystudzić na kratce.
  7. Nie zjeść wszystkich od razu!

 

Po wystudzeniu doskonale smakują jako tosty z dobrym masłem. Wystarczy przekroić na pół, opiec w tosterze, opiekaczu, grillu (panini maker), posmarować masłem lub serkiem i zjeść. Można podawać jako dodatek do kremowej zupy, przekąskę przed daniem głównym lub zamiast grzanek do sałatki.

The following two tabs change content below.

Zytka Maurion

?! Niech następne pokolenia piszą moją biografię.

4 myśli nt. „Scony z pesto

  1. Pyszne! :) Cudne! I wypróbuję na pewno…nie dziś już ale całkiem niedługo! Tymczasem się „wgryzam” w zdjęcia..we wpisy też…tylko trochę problemów tu pospadało na moją głowę… i czytam tylko z uśmiechem…a na więcej póki co brakuje mi sił ;) Ale chciałam Ci życzyć WIOSNY w sercu Zytko :) chociaż bez wątpienia masz ją w sobie zawsze :)
    Pozdrawiam strzepując sobie z ramienia reszty zimy :)

    • Dello kochana, dzień dobry, a nawet dobry wieczór!

      Witam Cię serdecznie i bardzo mi miło, że pomimo moich „ucieczek” w inną rzeczywistość wciąż do mnie zaglądasz. Pozdrawiam gorąco (ach, wiosennie by się chciało).

      :)

    • Witam :)

      Pesto jest po prostu the best!

      Dziękuję za odwiedziny – pozdrawiam serdecznie i zapraszam ponownie.

      Zytka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>