Jeść, czyli o nienasyceniu chronicznym (sałatka letnia)

Mogę stać nad kuchenką i śpiewać: Nienasycenie do nieba strąca mnie.  Niestety, nie dla mnie są chwile wytchnienia. Od zmysłów odejdę, nie znajdą mnie. Aniele mój, niech zgaśnie me nienasycenie.

Kiedy panowie od docieplenia powiedzieli na arbuza, że oni tego nie jedzą, pomyślałam sobie: JAK TO? Upał był prawie plus trzydzieści stopni, a arbuz był prosto z lodówki. Zostaliśmy z nim sami we dwójkę i nie narzekaliśmy.


A że fanką jedzenia jestem ja i mnóstwo innych ludzi, dziś polecam utwór, zasłyszany w Trójce i nagrany na płycie składankowej Piotra Kaczkowskiego. Lubicie Roberta Makłowicza? Posłuchajcie i wczujcie się w ten klimat. Na deser będzie sałatka na drugie śniadanie zjedzona na obiad. ;)

Sałatka na drugie śniadanie

 

Pyszna i prosta. Jedna z tych, która robi się sama z rzeczy w lodówce. A smakuje jak z najlepszego przepisu zdradzonego po kolacji przez Maître dhôtel.

Ilość porcji: 2 | Czas przygotowania : 10 minut | Trudność: łatwiejsze od zamówienia pizzy przez telefon

Składniki:

  • 1 duże jajko od szczęśliwej kury
  • 1 duży, dojrzały pomidor
  • 1 szalotka lub pół czerwonej cebuli
  • 2 ogórki kwaszone lub małosolne
  • 2 garści czarnych oliwek
  • 4 kromki chleba pszennego, tostowego lub świeżej bagietki
  • 50 sera Manchego (lub Pecorino, Grana Padano, Dziugasa, chociaż pewnie sprawdzi się każdy twardy ser żółty)
  • 1 łyżka delikatnej oliwy do smażenia
  • 1 czubata łyżka masła
  • suszone zioła (po 1/2 łyżeczki każdego): tymianek, rozmaryn, estragon
  • sól i czarny pieprz
  • 6 łyżek majonezu
  • oliwa do skropienia sałatki

Przygotowanie:

  1. Ogórki pokroić na plasterki, następnie na długie paseczki. Pomidora i cebulę pokroić na półplasterki. Oliwki odcedzić. Jajko pokroić w kawałki. Włożyć wszystkie składniki do dwóch głębokich talerzy lub miseczek.
  2. Jajko ugotować prawie na twardo (około 5 minut), obrać i odłożyć (im cieplejsze będzie przy podaniu, tym lepiej). W tym czasie rozgrzać na patelni teflonowej lub ceramicznej oliwę z masłem i ziołami. Kiedy masło się rozpuści, zmniejszyć ogień i zrumienić chleb pokrojony w kostkę, od czasu do czasu mieszając. D Kiedy chleb będzie złocisty, dodać szczyptę soli i posypać drobno startym serem i na pół minuty zwiększyć ogień. Nie mieszać.
  3. Dodać do sałatek gorące grzanki i pokrojone jajko. Na każdą porcję wyłożyć po 3 łyżeczki majonezu, skropić oliwą, dodać grubozmielony czarny pieprz. Ozdobić bazylią lub innymi świeżymi ziołami.

Majonez pięknie miesza się na talerzu z warzywami, a mocno zrumieniony ser na chrupiących grzankach dodaje niezapomnianego smaku całości. Pyszne. Pyszne. Pyszne.

The following two tabs change content below.

Zytka Maurion

?! Niech następne pokolenia piszą moją biografię.

2 myśli nt. „Jeść, czyli o nienasyceniu chronicznym (sałatka letnia)

    • Jagienko, dziękuję za odwiedziny i komentarz. :) Smacznie wygląda – i jest smaczne. Polecam serdecznie i pozdrawiam!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>