Dzień inny, niż zwykle – tarta z łososiem, groszkiem i wspomnieniem

Po prostu inaczej. Niecodziennie. Nie-zwykle. Dzień w mieście, z książkami i długim spacerem. Pogoda, z  racji pięknego słońca jeszcze jesienna. Ale ze względu na temperaturę raczej zimowa.

Przyszedł wiatr, niczym północny gość i drażni skórę, jak u Murakamiego w „Ślepej wierzbie i śpiącej kobiecie”. Tyle, że jemu zapach wiatru przypominał dojrzałą brzoskwinię. A mnie mroźne powiewy kazały myśleć, że w tamtym roku chodziłam o tej porze od schroniska do schroniska w Karkonoszach. Z dwoma facetami, z których jednego znałam od połowy października, a drugiego poznałam już na wycieczce.

Romantyczna historia. Nie powiem. Dużo lepiej brzmi: poznaliśmy się w górach, gdzie w nocy widać było tylko niebo pełne gwiazd, niż poznaliśmy się nad ranem w dusznej dyskotece. [Tam nie ma szans mnie poznać, bo zwyczajnie nie chodzę na żadne dyskoteki].

Wycieczka, która odmieniła moje życie. Albo raczej – po której pozwoliłam sobie na odmianę życia. Pozwoliłam, żeby wiatr zabrał ze sobą złe wspomnienia, a w zamian dał te wspaniałe. Poczucie troski, tęsknoty, odpowiedzialności i szczerości. Bliskość, której tak potrzebowałam, a w moim zwariowanym trybie życia była niemal nieosiągalna.

Potrzebny był Ktoś, kto nie podda się pierwszym śniegom, dużej odległości, brakowi prądu, normalnego jedzenia. Ktoś, kto przedzierał się nieraz po kilka godzin, żeby się ze mną zobaczyć. Zakładał rakiety śnieżne, ubierał czołówkę, brał w ręce kijki i szedł przez śnieg do kolan przy śnieżycy.

Żeby uczcić radość takich chwil, warto zatopić zęby w tarcie na krucho-drożdżowym spodzie. Przygotowanie ciasta nie wymaga więcej czasu, jedynie odrobinę więcej wysiłku przy wyrabianiu i wałkowaniu. Dwie przydatne rzeczy w kuchni: porządny mikser z końcówką do ciasta drożdżowego (zwykłym nie próbowałabym, ale typu KitchenAid pewnie się da nie spalić silnika) i coś do wałkowania ciasta. Maszynka do makaronu? Przystawka do miksera?

Ja użyłam pracy mięśni i zwykłego wałka. Też było super!

Tarta z łososiem i groszkiem

Czas przygotowania: 40 minut | Czas pieczenia: 30 minut | Trudność: łatwe, jeśli lubicie ugniatać i wałkować. | Wyposażenie: okrągła lub karbowana blaszka na tartę z wyjmowanym dnem, średnica 25cm, wałek, blat lub stolnica.

Składniki ciasta:

  • 1 szklanka mąki pszennej (ja użyłam typu 00, takiego do pizzy)
  • 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
  • starta skórka z 1 cytryny
  • 1 łyżka grubo mielonego pieprzu
  • 1 jajko
  • 1 saszetka drożdży suszonych (7g)
  • 80 g masła, roztopionego i ciepłego (o temp. ciała)
  • ewentualnie do 3 łyżek ciepłej wody

 

Składniki nadzienia:

  • 1 szklanka zielonego groszku (doskonały jest mrożony, obgotowany przez 2 minuty i ostudzony)
  • 200g wędzonego na zimno łososia
  • 200g śmietany 18%
  • 2 jajka
  • 2 łyżki musztardy francuskiej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka grubo mielonego pieprzu

 

Przygotowanie:

  1. Formę na tartę natłuścić i wysypać mąką lub wysmarować oliwą. Nagrzać piekarnik do 180°C na około 15-20 minut przed pieczeniem.
  2. Obie mąki przesiać do dużej miski, dodać sól, pieprz, skórkę cytrynową i wymieszać. Dodać drożdże, jajko i masło. Ugniatać przez około 15 minut, aż ciasto będzie gładkie.
  3. Rozwałkować ciasto na cienki 2-3 milimetrowy placek, wyłożyć nim dno i boki tarty. Z reszty ciasta wyciąć paseczki na wierzch lub inne ozdoby (propozycje tutaj i tutaj).
  4. Na ciasto wyłożyć odsączony groszek i plasterki łososia. Jajka dokładnie wymieszać ze śmietaną, musztardą, solą i pieprzem, zalać nadzienie. Na wierzchu ułożyć ozdoby z ciasta.
  5. Piec przez 30 minut. Przed podaniem można lekko ochłodzić.

Doskonale smakuje z pomidorkami koktajlowymi, zieloną sałatą i koperkowym sosem vinegret. Można też podać na gorąco z beszamelem wymieszanym z serem.

 

Smacznego!

 

Tarta inspirowana spodem z Kwestii Smaku, w połączeniu ze spodem w książce Tarty wydawnictwa Muza.

The following two tabs change content below.

Zytka Maurion

?! Niech następne pokolenia piszą moją biografię.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>