Jesienna tarta cebulowa z tymiankiem

Wyszłam rano do sklepu. Przed samymi drzwiami zdjęłam kaptur i jakie było moje zdziwienie, że jest tak zimno! Lato rozpieściło zmysły do niemożliwości. Złota jesień poprawiła humor i nastroiła jeszcze radośniej. A tu już rano mgły, nocne przymrozki i inne takie. Ja się nie dam!, obiecuję sobie w duchu. Bo przecież już niedługo znów tak będzie, prawda? :)

 

Smak listopadowego smętu z deszczem. To jest duży szpan.

Jan Kanty Pawluśkiewicz

Cebula jest pyszna. I ma warstwy. Jak każdy człowiek. Nie da się jej odkryć natychmiast. Jej smak i aromat zmienia się z każdą chwilą. Potrafi zaskoczyć, a niespodziewane zwroty akcji są jej bliskie zawsze. Na surowo może być ostra, słodka czy czosnkowa. Pieczona staje się słodka, tracąc zupełnie swoją „moc”. Karmelizuje się, dając niesamowite wrażenia. Wystarczy ją długo i delikatnie podsmażać, dodać odrobinę przypraw, troszkę wina i wychodzi konfitura cebulowa. Ach!

Dziś pomysł na tartę z pieczoną cebulą. K-w-i-n-t-e-s-e-n-c-j-a smaku!

 

Jesienna tarta z pieczoną cebulą

Wyposażenie: forma na tartę ok. 25cm średnicy, blaszka wyłożona papierem do pieczenia, dodatkowo stolnica i wałek.

Uwagi: ciasto można przygotować wcześniej i trzymać w lodówce lub nawet podpiec wcześniej schłodzony spód.

Składniki ciasta:

  • 1 2/3  (250g)szklanki mąki pszennej krupczatki lub tortowej
  • 3/4 szklanki(175g) zimnego masła
  • 2-3 łyżki bardzo zimnej wody
  • 1/4 łyżeczki soli
  • garść roztartego w palcach tymianku
  • 1 jajko i jedno żółtko

 

Składniki nadzienia:

  • 8-9 dużych cebul czerwonych i białych lub tylko czerwonych (ok. 700g)
  • 1/4 szklanki oliwy
  • 1 1/4 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 2 duże jajka
  • 1 żółtko
  • 225ml (niecała szklanka) śmietanki kremówki 30%
  • 225ml (niecała szklanka) mleka 3,2%
  • 100g drobno startego parmezanu, Grana Padano, Manchego lub twardego sera koziego
  • 2 1/2 łyżeczki suszonego tymianku + gałązki do dekoracji
  • sól i świeżo mielony pieprz

 

Przygotowanie:

Ciasto: wymieszać w dużej misce przesianą mąkę,  sól i tymianek. Dodać zimne masło i wetrzeć palcami lub wkroić nożem do osiągnięcia konsystencji okruchów. Dodać jajka i szybko ugnieść jednolite ciasto. Jeśli trzeba, dodawać po łyżce wody i szybko zagniatać. Uformować płaski „dysk” i odstawić na 30 minut do lodówki lub rozwałkować ciasto i wyłożyć nim nasmarowaną tłuszczem formę – schładzać od razu w zamrażalniku minimum 30 minut.

Ciasto należy podpiec przed napełnieniem przez 25 minut w nagrzanym do 180°C piekarniku. Piec przykryte papierem, pod obciążeniem. Następnie wyjąć i odstawić.

Nadzienie: Kiedy piecze się ciasto, przygotować nadzienie. Cebule obrać i zostawiając piętkę, przeciąć na pół. Każdą połówkę na trzy półksiężyce. Wyłożyć na blaszkę z papierem, skropić oliwą, octem balsamicznym, posypać cukrem i tymiankiem. Piec przez 30 minut, aż będzie miękka i złocista, odwracając od czasu do czasu.

W misce wymieszać jajka z żółtkami, dodać śmietankę, sól i pieprz. Nie ubijać mocno.

Na spód wystudzonego ciasta wyłożyć starty ser. Na to koncentrycznie układać cebulę, jedną część obok drugiej, (tak jak wykłada się jabłka na tartę – zobacz tutaj). Wylać na wierzch masę śmietankowo-jajeczną i zapiekać w 180°C przez 35-40 minut, aż masa się zetnie.

Podawać z kruchą sałatą lub ulubioną surówką. Najlepiej z jesiennych warzyw: kapusty, marchwi, cebuli, kwaszonek czy jeszcze pysznych pomidorów i octu balsamicznego.

Smacznego!

 

The following two tabs change content below.

Zytka Maurion

?! Niech następne pokolenia piszą moją biografię.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>