Święta Świętami, a gofry być muszą!

Gofry. Hmm. Moje dzieciństwo naznaczone jest tęsknotą za goframi. Jadłam je rzadziej, niż pomarańcze i piłam rzadziej, niż coca-colę. A takie słodkie napoje zdarzały się może dwa-trzy razy do roku, kiedy odwiedzała nas rodzina z Warszawy i przywoziła ze sobą całe zgrzewki dwulitrowych butelek. U mnie się tego nie piło. ;)

Na powitanie siostry ciotecznej Dziadek zawsze na liście zakupów wpisywał Pepsi, które uświetniało nasze spotkanie. Z małych kryształowych kieliszków piliśmy we czwórkę gazowane bąbelki i wznosiliśmy okrzyki „Kinderbal!” przed każdym łykiem.

Dzieciństwo. Smakowało w dużej mierze owocami z sadu Dziadka. Pięknymi, najlepszymi na świecie owocami.

(C) Zytka Maurion 2013

Wspomnienia mają magię. Grzeją lepiej, niż polarowe kocyki, chemiczne ogrzewacze i nawet grzane wino razem wzięte. Grzeją niczym uścisk dłoni najbliższej Osoby. Albo radosne przywitanie po dłuższym czasie. Jak szeroki uśmiech. Przysługa bez pomyślenia „co z tego będę miał”. Jak gorące gofry!

Gofry robiłam parę dni temu razem z moją Siostrą. W końcu użyłam swojej nowej gofrownicy. To taki mój pierwszy raz/ :) Wykorzystałyśmy do tego mąkę ze zmielonej ciecierzycy (kupiłyśmy całe ziarna) i koncentrat mąki bezglutenowej. Można oczywiście ten drugi zastąpić zwykłą mąką pszenną. Ale warto też spróbować czegoś innego. :)

Nie ma zdjęć. Było za dobre z dwoma dżemami. Nie mogłam się powstrzymać i zamiast biec po aparat, jadłam jeden za drugim. Pewne przyjemności nie znoszą kompromisów.

Gofry z ciecierzycą i bez glutenu

Puszyste gofry bezglutenowe z serii dwa (blogi) w jednym

Kto nigdy nie jadł gofrów? Czy są takie osoby? Zrobienie gofrów samemu to czysta przyjemność. Wszystko pachnie dzieciństwem, w pogotowiu już czekają domowe dżemy i owoce z kompotu. Można wykorzystać też mrożone owoce, rozmrożone w rondelku z niewielką ilością wody, cukrem pudrem i zagęszczone odrobiną tapioki lub mąki ziemniaczanej.

Przygotowanie: 5 minut | Pieczenie jednej porcji: 5-7 minut | Ilość: 12 małych gofrów lub 4 wielkie, belgijskie | Przepis: Krystyna i Janina, czyli TEN bezglutenowy blog i mój :)

Składniki:

  • 1 szklanka mąki z ciecierzycy (chickpea flour lub garbanzo bean flour)
  • 1 szklanka mąki bezglutenowej (np. koncentrat mąki krakowskiej)
  • 2 łyżki cukru
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody
  • ½ łyżeczki soli
  • 2 jajka, osobno białka i żółtka
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 2/3 szklanki mleka 3,2%

 

Przygotowanie:

  1. Rozgrzać gofrownicę zgodnie ze wskazaniami producenta. Jeśli gofrownica wymaga natłuszczania, przygotować pędzelek do smarowania, olej, delikatną w smaku oliwę lub roztopić klarowane masło.
  2. W misce wymieszać mąkę z ciecierzycy, mąkę bezglutenową, cukier, proszek do pieczenia, sodę i dobrze wymieszać. Żółtka dobrze wymieszać z olejem na kremową masę (można rozbić widelcem lub rózgą kuchenną). W drugiej misce ubić białka, ale nie na sztywną pianę.
  3. Do żółtek dodać jogurt i mleko, dobrze ubić, po czym dodać wymieszane mąki. Ubić kolejny raz. Mieszanka powinna być gęsta. Na samym końcu delikatnie wmieszać ubite białka i wymieszać łyżką.
  4. Jeśli trzeba lekko przesmarować gofrownicę tłuszczem. Wykładać łyżką taką ilość ciasta, żeby przykryła prawie całe dno gofrownicy. Zamknąć pokrywę i piec gofry od 5 do 7 minut, w zależności od mocy i nagrzania gofrownicy. Wyjąć, najlepiej drewnianą lub silikonową łopatką i podawać zaraz po upieczeniu. Piec kolejne gofry.
  5.  Jeśli gofry mają być podane później, można je podgrzać w opiekaczu do kanapek z wkładką grillową. Jeśli mają być zamrożone, należy dobrze je wystudzić, włożyć do woreczka, wycisnąć całe powietrze i dokładnie opisane (nazwa i data) włożyć do zamrażalnika.

Gofry zawierają cukier, który można pominąć. Wyjdą wtedy jaśniejsze i być może mniej przypieczone. I na pewno mniej słodkie!

The following two tabs change content below.

Zytka Maurion

?! Niech następne pokolenia piszą moją biografię.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>