Czekolada! I przepis na ciastka świąteczne

Pan Gałczyński jest świetny. Uwielbiam jego poezję na równi z czekoladą. Zresztą, on sam jeden wiersz (Urojona kantyna) zaczyna od słów:

Czekolada i chałwa, i małpki,
takie z pluszu, brązowe, dla dzieci,
oczywiście: jest noc i śpią ptaki,
i naturalnie: księżyc świeci

I co jest na pierwszym miejscu? Czekolada.

Pomijając wszystkie jej właściwości typu wspaniałe oddziaływanie na zdrowie, jest zwyczajnie pyszna! I smakuje zawsze i wszędzie. Nawet, jak się roztopi w górach w plecaku. :)

Dziś przepis na ciasteczka przedświąteczne i świąteczne do słoika. Z dodatkiem kakao, żeby trochę tej czekoladowej przyjemności było. Ciastka są równie dobre, jak czekolada. Zachowują świeżość przez kilka dni. Można je też zamrozić i upiec dla niespodziewanych gości. Zawsze smakują obłędnie!

Ciastka przedświąteczne i świąteczne

Ciastka, które pięknie wyglądają włożone do dużego weck’a. Równie dobrze prezentują się przy filiżance kawy i herbaty. Po prostu – są doskonałe. I co najsmutniejsze dla fotografa – znikają szybciej, niż jestem w stanie wyciągnąć aparat z futerału!

Przy dobrym schłodzeniu, a najlepiej zamrożeniu ciasta, pracuje się z nim bardzo dobrze. Warto przygotować duży kawałek papieru do pieczenia lub folię spożywczą i wałkować ciasto, włożone między dwie warstwy „odklejacza”. Przy okazji, ciasto łatwiej przełożyć na blaszkę.

Oryginalny przepis i wszelkie zdjęcia: Martha Stewart

Składniki:

  • 1/3 szklanki (32g) kakao
  • 2 1/3 szklanki (330g) mąki pszennej tortowej + maks. 1/3
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 200 g (5/6 szklanki) miękkiego masła
  • 1 szklanka (170g) cukru
  • 1 duże jajko
  • 2 łyżki drobnego cukru waniliowego (najlepiej domowego lub 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego)

 

Dodatki:

  • siekane migdały, orzechy
  • siekane suszone owoce: żurawina, wiśnie, rodzynki
  • dżem ze skórek gruszkowych lub inny ulubiony, na przykład malinowy, wiśniowy

 

Przygotowanie ciasta:

  1. Do małej miski przesiać (!) kakao, mąkę. Dodać proszek do pieczenia i sól.
  2. W dużej misce utrzeć do białości miękkie masło razem z cukrem i cukrem waniliowym. Dodawać powoli mąkę z kakao, aż do całkowitego wymieszania. Można to zrobić ręcznie albo na najmniejszych obrotach miksera. Na końcu dodać jajko (i ekstrakt waniliowy, jeśli zastępuje cukier waniliowy) i ugnieść szybko na jednolite ciasto.
  3. Włożyć w folię spożywczą i spłaszczyć na dysk. Schłodzić dobrze w zamrażalniku (60 minut)  lub lodówce (120 minut powinno być ok).

 

Przygotowanie ciasteczek:

Z rozwałkowanego ciasta można wycinać pojedyncze ciasteczka, tworzyć większe warstwowe „konstrukcje” lub grube ciastka z owocami, orzechami lub czekoladą w środku.

W pierwszym i drugim przypadku należy cienko rozwałkować ciasto.

 

Ciasteczka:

Z rozwałkowanego ciasta wycinać foremkami ciastka. Piec na blaszce wyłożonej papierem 10 minut w temperaturze 180°C.

 

Ciastka warstwowe:

  1. Na stolnicy rozłożyć warstwę papieru do pieczenia, na niej ciasto, a na wierzchu ponownie papier. Rozwałkować na duży prostokąt, za każdym razem obracając ciasto o 90°. Ostatecznie powinno mieć do 4 mm grubości.
  2. Ciasto pokroić wzdłuż na prostokąty o szerokości 25mm. Wyrównać wszystkie brzegi, odcinając nierówności. Pierwszy prostokąt posmarować dżemem, na to wyłożyć dowolnie orzechy, migdały, rozdrobnione bakalie etc. Przykryć drugim prostokątem, lekko dociskając. Powtórzyć smarowanie dżemem i nakładanie bakalii do trzeciej warstwy. Przykryć czwartą. Pokroić w poprzek prostokątów na „torciki”.
  3. Jeśli ciasto jest bardzo miękkie, wstawić na 15 minut do zamrażalnika. Przełożyć na blaszkę z papierem. Piec 12-14 minut w temperaturze 180°C.

 

Grube ciastka:

Po wymieszaniu wszystkich składników ciasta należy dodać bakalie, kawałki czekolady, posiekane orzechy, w łącznej ilości do 1 1/2 szklanki. Dobrze wgnieść i schłodzić. Przed pieczeniem uformować walec o średnicy 3cm, obtoczyć w cukrze i kroić na centymetrowe ciastka. Układać płasko na blaszce. Piec 12-14 minut w temperaturze 180°C.

The following two tabs change content below.

Zytka Maurion

?! Niech następne pokolenia piszą moją biografię.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>