Focaccia z semoliną i oliwą z oliwek

Focaccia. Nasluchałam się tyle o niej w czasie ostatniego wyjazdu na Słowację, że w pierwszym lepszym markecie wrzuciłam do wózka wszystkie rodzaje mąki „00″ i upiekłam po powrocie z ferii. :)

Ach! Zjadłam focaccię (taką prawdziwą, a nie udawaną i robioną w hotelowej restauracji jako suche ciasto) na kolację. I śniadanie. I grzanki do sałatki. I… Umieram z radości. Pierwsze kilka kawałków zjadłam na gorąco.. Boże, toż to było genialne. Nie przypuszczałam, że zamiast robić kolejny żytni chleb na zakwasie, wezmę się za pieczenie ciasta na wskroś pszennego. PYCHA! A to, że wcześniej zdążyłam jeszcze upiec muffinki dyniowe to tylko szczegół. :)

Focaccię robiłam już kiedyś, ale z racji posiadania wielkiej wyobraźni i talentu do kombinowania w kuchni, nie zrobiłam jej takiej zwyczajnej, tylko taką wymyślną, z tapioką i ziemniakami (klik). Tym razem uprościłam na tyle, że jestem w stanie zrobić ją niemal wszędzie. Pod warunkiem, że będzie piekarnik!

Focaccia z semoliną i oliwą z oliwek

Składniki:

  • opakowanie drożdży instant (7g lub 8g)
  • 100 ml ciepłego mleka
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 300 g semoliny z pszenicy durum
  • 50 g mąki owsianej*
  • 250 g mąki typu „oo” (uwagi o mące: zobacz tutaj)*
  • 2 łyżeczki zmielonej soli morskiej
  • 300-400 ml ciepłej wody
  • 4-5 łyżek oliwy z oliwek

 

* mąkę typu 00 i owsianą można w całości zastąpić 300g odpowiednikiem mąki „na pizzę” lub polską mąką typu 550

Przygotowanie:

  1. Do ciepłego mleka dodać cukier i drożdże. Wymieszać lekko łyżeczką i odstawić na 15 minut. W tym czasie drożdże powinny się spienić. Jeśli nie, należy spróbować jeszcze raz z nowymi drożdżami.
  2. Mąkę przesiać do miski, wymieszać dokładnie z solą. Dodać zaczyn, oliwę i 300 ml ciepłej wody. Ciasto wymieszać ręką lub łopatką. Jeśli będzie bardzo suche, dodać jeszcze 50-100 ml wody. Ugniatać przez 10-15 minut, aż ciasto zmieni konsystencję z lepkiej na odchodzącą od rąk. Początkowo nie należy dodać więcej mąki, tylko pozwolić ciastu powoli „dochodzić do siebie”.
  3. Kiedy ciasto utworzy zwartą kulę, miskę posmarować łyżką oliwy i włożyć ciasto z powrotem. Przykryć szmatką, odstawić w ciepłe miejsce bez przeciągów na minimum godzinę, aż podwoi objętość. Po tym czasie przełożyć na wysmarowaną oliwą blaszkę do pieczenia, zrobić palcem dziurki. Przykryć i odstawić jeszcze na godzinę do ponownego wyrośnięcia.
  4. Nagrzać piekarnik do 180°C. W dziurki wlać odrobinę oliwy, można też tradycyjnie włożyć gałązki świeżego rozmarynu, jak ktoś ma na zbyciu. Piec około 30 minut, aż spód będzie złocisty. Studzić na kratce. Ciepłą, ale nie gorącą focaccię doskonale jest zjeść z olwią, sokiem z cytryny, solą morską i świeżo mielonym pieprzem.

Smacznego!

The following two tabs change content below.

Zytka Maurion

?! Niech następne pokolenia piszą moją biografię.

2 myśli nt. „Focaccia z semoliną i oliwą z oliwek

  1. Ciągle przymierzam się do zrobienia.
    Gdzieś widziałem przepis focacci nadziewanej oliwkami.

    Zbliża się sobota, w sobotę będę miał trochę czasu.
    Taaak.
    Brzuch będę miał pełny.

    • Na zdrowie, witaj!

      Polecam każdy przepis na focaccię, jeśli ma w sobie semolinę lub mąkę typu 00. To wspaniała alternatywa dla typowych bułek, chleba pszennego i zwyczajnego jedzenia. :)

      Pozdrawiam serdecznie,
      Zytka.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>