Szpajza czekoladowo-cytrynowa i goście na budowie

Witajcie w niedzielny poranek.

Czy można tak napisać pięć po dwunastej w południe? :)

Mieliśmy tydzień temu ostatnich gości. Można by rzec, że to taka kolejna parapetówka, jakich dużo u nas się narobiło. Goście przyjechali, zjedli pięknie to, co naszykowaliśmy i zapomnieli wziąć od nas kapustę kiszoną. A my zapomnieliśmy spakować im od razu do samochodu, jak przyjechali. Nic straconego, w końcu teraz mieszkają niedaleko, to można im następnym razem po drodze podrzucić.

Na śniadanie była szpajza. Słyszeliście o tym? Ja się dowiedziałam niedawno z jednej śląskiej strony i postanowiłam zrobić nieoryginalną. Ponoć na niedzielę szykuje się prawdziwą cytrynową, ale co tam, zrobiłam po swojemu i nie żałuję.

Sama szpajza mnie nie powaliła na ziemię. Podaję przepis w miarę oryginalny, ale z chęcią jeszcze zmodyfikuję, ubijając białka z syropem cukrowym i dodając jakiegoś specyfiku dla lepszego kopa smakowego. Kto wie, może tak właśnie wygląda kuchnia fusion? Bierze się jeden przepis, modyfikuje po swojemu i jest rewolucja. Jak stary golf po tuningu.

A dziś na Fiacie Uno widziałam naklejkę:

Stary, brzydki, powolny, ale kupiony za swoje!

Ekhm. Rozpędziłam się trochę w tych alegoriach samochodowych.

W skrócie, szpajzę robi się tak: ubija białka, ubija żółtka z cukrem, dodaje żelatynę i coś do smaku. Koniec.

Szpajza cytrynowo-czekoladowa

Czas przygotowania: 20 minut | Trudność: łatwe | Inspiracja: [klik]

Składniki:

  • 6 jajek
  • 4 łyżki cukru
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 100 ml wrzątku do żelatyny +na dno garnka i do sparzenia jajek
  • sok i skórka z dużej cytryny
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka kakao

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować mikser, dwie duże miski (min. 2 litrowe), w tym przynajmniej jedną szklaną lub metalową i garnek, którego średnica pasuje do dna miski. Przyda się do ubijania trzepaczką lub mikserem na parze. Nalać na dno garnka wrzątek. Naszykować 8 salaterek.
  2. Rozpuścić żelatynę w 100 ml wrzątku, dokładnie mieszając aż do całkowitego rozpuszczenia.
  3. Jajka w całości sparzyć, najpierw myjąc ciepłą wodą, następnie wkładając na 30 sekund do wrzątku (innego, niż w garnku). Oddzielić dokładnie białka od żółtek, wrzucając je do osobnych misek. Miseczkę z żółtkami ubić na parze razem z cukrem, aż całość będzie biała i kremowa. Zdjąć z garnka.
  4. Wymyć trzepaczkę lub końcówki do miksera, dobrze wysuszyć. Ubić białka na parze na bardzo gęstą pianę. Zdjąć z garnka. Wymieszać delikatnie białka z żółtkami, dodać żelatynę i ponownie delikatnie wymieszać.
  5. Podzielić na dwie części, do jednej dodać sok i skórkę z cytryny, do drugiej zetrzeć czekoladę i przesiać przez drobne sitko kakao. Wymieszać ponownie, bardzo delikatnie.
  6. Przekładać do salaterek warstwami, tworząc jasno-ciemną kompozycję. Schładzać w lodówce minimum godzinę.
The following two tabs change content below.

Zytka Maurion

?! Niech następne pokolenia piszą moją biografię.

6 myśli nt. „Szpajza czekoladowo-cytrynowa i goście na budowie

    • Witaj Magma, dziękuję za odwiedziny na blogu!

      Co do deseru – oryginalny, jak ogórki kwaszone dla Francuzów. :) Polecam obowiązkowo świeże jajka! Daj znać, proszę, jak smakowało.

      Pozdrawiam serdecznie!
      Zytka

  1. Nigdy czegoś takiego nie jadłam, a co więcej nawet nigdy nie słyszałam, ale przyznam, że wygląda bardzo apetycznie, zwłaszcza na zdjęciu w Twoim wykonaniu :)

    • Witaj Flavors! Dziękuję za bardzo miłe słowa i odwiedziny. Zapraszam ponownie i pozdrawiam serdecznie!

      Zytka

    • Witaj Gin! Wspaniale, że spodobała Ci się szpajza. Mam zamiar ją „upgrade-ować” i zrobić w wersji bezpieczniejszej, z białkami ubijanymi z syropem cukrowym. :)

      Pozdrawiam i zapraszam kolejny raz.

      Zytka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>