Kornwalijsko-polskie pieczone pierożki z mięsem i warzywami

Czy Wy również zaczęliście już sezon ogniskowy, kociołkowy, grillowy, wędzarniany, łowiskowy i jaki tam jeszcze może być? My już ponad miesiąc spotykamy się z przyjaciółmi przy ognisku, grzejemy się przy kominku albo kombinujemy, co dobrego wrzucić do kociołka.

Po pierwszym w tym roku użyciu naszego żeliwnego, ogniskowego „garnka” została nam solidna porcja duszonki. Zjeść nietrudno, ale czemu zostać przy najprostszym menu, skoro świat oferuje tyle różnych możliwości? Ciasto z tego przepisu jest kolejnym, które chętnie wykorzystam do innych dań. Genialnie się przygotowuje, wymaga niewiele pracy, smakuje dużym i małym. Daje wprost spektakularne efekty. Czego więcej chcieć?

 

Pierożki z mięsem i warzywami

Składniki na ciasto:

  • 125 g masła
  • 125 g margaryny
  • 300 ml gorącej wody
  • 500 g mąki typ 00 lub tortowej
  • 2 łyżeczki drobnej soli
  • 1 duże jajko, lekko ubite
  • garść polenty lub kaszki kukurydzianej do obsypania (obowiązkowo! Bez tego nie smakuje tak dobrze.)

 

Nadzienie:

  •  wykorzystałam duszonkę z tego przepisu, dodając do kociołka również pory, kukurydzę, mrożony groszek i co tam wyjęłam z lodówki i zamrażalnika. Obowiązkowo z przypraw – wielka porcja suszonych ziół: bazylia, oregano, tymianek, koper, lubczyk, tymianek. Możecie też przygotować gulasz lub bardzo gęstą potrawkę.

Przygotowanie:

  1. W garnku zagotować wodę z masłem i margaryną, zdjąć z ognia. Dodawać partiami mąkę z solą, mieszać szpatułką do ciasta lub mikserem. Ugnieść na jednolite ciasto, podsypać mąką i odłożyć do schłodzenia na 30 minut. Można zawinąć w folię spożywczą i wstawić wystudzone ciasto do lodówki, jeśli macie więcej czasu.
  2. Rozgrzać piekarnik do 180°C. Dużą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i wysypać garścią polenty. Wałek i stolnicę oprószyć mąką.
  3. Ciasto podzielić na dwie części, rozwałkować na placek grubości 5 mm. Wycinać z niego kółka miską o średnicy 15 cm (powinno wyjść od 4 do 6 sztuk, w zależności od średnicy miseczki i grubości ciasta). Nakładać łyżką nadzienie, brzegi smarować jajkiem i zlepiać w pierożki. Wykładać na blaszkę, smarować resztą jajka i posypać z wierzchu polentą.
  4. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 30-35 na złoto-brązowy kolor. Podawać z sałatką.

Smacznego!

Uwagi:

  • Wykorzystałam świetne ciasto Jamiego Olivera z przepisu na kowbojsko-kornwalijskie pierożki, dodałam od siebie polskie nadzienie i tak powstały pierożki. W przepisie Jamiego używa się wyłącznie masła (250g).
  • Przepis na oryginalne ciasto kornwalijskie jest jednym z produktów z chronionym oznaczeniem geograficznym (PGI).
  • Wspaniałe na obiad, przekąskę, drugie śniadanie do pracy i szkoły.
  • Bez problemu można zamrozić gotowe danie i rozmrozić w piekarniku, tosterze lub opiekaczu.
  • Doskonale smakują z prostą sałatką z roszponki, białej kapusty i marchewki z dodatkiem oliwy i soku z cytryny.
  • Używałam mąki typu 00, ponieważ nadaje ciastu bardzo ładną strukturę (i po wyjeździe na  Słowację mam jej jeszcze dziesięć kilogramów). Spokojnie można zastąpić zwyczajną polską mąką.
  • Ilość soli w cieście zmniejszyłam o 1 łyżeczkę. Ilość soli w nadzieniu zależy od własnych preferencji i w dużej mierze od ilości ziemniaków. Do przyprawiania można użyć także sosu Worcestershire, sosu sojowego i wszystkiego, co Wam odpowiada.
The following two tabs change content below.

Zytka Maurion

?! Niech następne pokolenia piszą moją biografię.

2 myśli nt. „Kornwalijsko-polskie pieczone pierożki z mięsem i warzywami

  1. Pychotka! Uwielbiam takie przepisy ! I wypróbuję czym prędzej – niedługo majówki i majówkowe ogniska… i spotkania z Przyjaciółmi – będzie okazja :)

    Pozdrowienia wiosenne :)

    • Dello, wiosna i ogniska – to nie może wyglądać inaczej, wspaniale jest poprzyglądać się wspólnie płonącym drewienkom. :)

      Pozdrawiam gorąco!

      PS. A u nas od kilku dni dzień w dzień ognisko albo ognisko i kominek. :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>