Jogurtowy kurczak z warzywami z woka i ogórkami małosolnymi

Zaczęło się od śniadania. Mój Mężczyzna przygotował wszystko, pobiegł po świeże ziółka i mieliśmy ucztę, a nie zwykłe śniadanie. Przyszła pora na obiad.

Przepis na kurczaka wziął się z zamrażalnika. W ramach szaleństwa zrobiłam wtedy kapuśniak na dwa dni, chleb irlandzki z ziołami, ciasteczka z ricottą i właśnie tytułowy filet z kurczaka. Miałam spędzić w kuchni może godzinę łącznie. Wyszedł cały, piękny i bardzo smaczny dzień. Wspaniale mieć wreszcie piekarnik!

Zapach chleba jest nie do pobicia. Ale obiad zjeść trzeba, więc filet pięknie się rozmrażał w grubym woreczku w wodzie, a ja wyjmowałam kapustę kiszoną z beczki, szykowałam żeberka wędzone i rozmrażałam rosół. Potem przyszła pora na tak zwane drugie danie, które okazało się wspaniałą kolacją.

To nic, że potem była jeszcze jedna kolacja, ze świeżego chleba.

Jogurtowy kurczak z warzywami z woka i ogórkami małosolnymi

Składniki dla 4 osób:

  • dwa filety z kurczaka, wymyte, wysuszone i pokrojone ukośnie w 1cm plastry
  • przyprawy: po 1/4 łyżeczki mielonych: kolorowego pieprzu, białej gorczycy, kminu rzymskiego, papryki słodkiej
  • 200 g jogurtu naturalnego (zwróćcie uwagę, żeby był bez mąki, zagęszczaczy i i innych badziewi)
  • 2 duże czerwone cebule, pokrojone w półplasterki, w marynacie z tego przepisu
  • cukinia ze skórką, pokrojona w grube plastry w marynacie z tego przepisu
  • młode ziemniaczki, oskrobane i ugotowane na parze
  • kilka łyżek oliwy lub oleju ryżowego

Przygotowanie:

  1. Kurczaka włożyć do miski, zalać jogurtem wymieszanym z przyprawami. Marynować przez kilka godzin w lodówce, przykryte folią spożywczą.
  2. Dobrze rozgrzać wok, przygotować kratkę do gotowania na parze. Wlać oliwę lub olej ryżowy. Podsmażyć szybko cukinię i młode ziemniaczki. Cukinia powinna się przyrumienić, ale wciąż pozostać chrupiąca w środku. Warzywa położyć na kratce do gotowania na parze.
  3. Do woka wrzucić kurczaka i cały jogurt. Zmniejszyć ogień pod garnkiem. Smażyć z czerwoną cebulą przez 5 minut, następnie przykryć wszystko pokrywką i dusić na małym ogniu przez 10 minut. Często mieszać. Podać z ogórkami małosolnymi.

Smacznego!

The following two tabs change content below.

Zytka Maurion

?! Niech następne pokolenia piszą moją biografię.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>