Chleb irlandzki z sodą (Irish Soda Bread)

Jest to jeden z chlebów, które nie wymagają żadnej wprawy, zakwasu czy długiego czekania. Robi się go niemal od niechcenia, a w domu pachnie cały dzień, nawet po zjedzeniu. Nie można mu się oprzeć. Och, ten domowy chleb! To jakby wracać do korzeni.

Niczym wspomnienia z dzieciństwa, kiedy biegłam zimą po chleb do piekarni, stałam w długiej kolejce, a potem w drodze do domu zjadałam tyle „piętki”, ile tylko się dało.

Moja wersja chleba jest nieco rozszerzona, niż oryginalna wersja Anneki Manning. Dodałam do niego twardy ser, orzechy i dużo ziół. Do kanapek z wędlinką, sałatą czy jajkiem – genialny!

Chleb irlandzki z sodą

Składniki:

  • 1 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 1 1/3 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 60g masła, pokrojone w kosteczki
  • 300 ml mleka wymieszanego z sokiem z połowy cytryny i odstawionego na 15 minut
  • 1 łyżeczka soli
  • 150 g twardego sera, drobno startego
  • garść świeżych ziół: szałwii, rozmarynu, oregano, bazylii, tymianku – drobno posiekanych
  • garść posiekanych orzechów włoskich

Przygotowanie:

  1. Rozgrzać piekarnik do 180°C (bez termoobiegu, grzanie góra i dół). Blachę z piekarnika wysypać mąką pełnoziarnistą lub wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. Do miski przesiać obie mąki, dodać proszek, sodę i sól. Dobrze wymieszać.
  3. Do miski dodać kosteczki masła i wcierać palcami, jak przy kruchym cieście, aż całość będzie wyglądała jak tarta bułka. Dodać zioła, orzechy i starty ser. Wymieszać.
  4. Na końcu dodać maślankę i przemieszać szerokim nożem. Delikatnie i bardzo krótko zagnieść ciasto. Nie należy przy tym przejmować się zbytnio konsystencją, ponieważ przy zbitej konsystencji otrzymamy gniota, a nie delikatne ciasto.
  5. Przełożyć na blachę, uformować w miarę okrągły bochenek o średnicy 18 cm. Środek naciąć ostrym nożem na krzyż. Piec około 50-60 minut, aż ciasto się zarumieni, a spód po stuknięciu wyda „głuchy” odgłos.

Pozdrawiam wszystkich łasuchów i życzę smacznego! :)

The following two tabs change content below.

Zytka Maurion

?! Niech następne pokolenia piszą moją biografię.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>