Mój pierwszy raz z jarmużem (sałatka z jarmużem)

(C) Zytka Maurion 2014

Z rozmowy podczas drogi:
On (patrząc na pola z położonym zbożem po ulewnych deszczach): Zobacz, jakie pola! Musiało nieźle lać.
Ja: Zastanawiam się, jak wygląda nasza sałata? Może nic jej nie będzie.
On: Wiesz, że o tym samym myślę? Pewnie urosła.
Ja: A jakby jej coś było, to trudno. Pięćdziesiąt groszy [za jedną sadzonkę] jakoś przebolejemy. Najwyżej kupimy główkę.
On: A te wszystkie zabiegi pielęgnacyje? A opieka? A podlewanie? A… czułe myślenie o sałacie, jak nas nie było?
Ja: No tak. Najwięcej nas kosztowało to myślenie o sałacie!

(C) Zytka Maurion 2014

Piękny dzień na wsi. Nasze warzywka urosły, rzodkiewki oszalały i też urosły, zioła bujnie się rozwijają, borówki amerykańskie owocują. Nawet chwasty mają się dobrze, skoro nas tu dłużej nie było. Najlepsze jest to, że pomimo braku podlewania i fizycznej opieki nad ogródkiem, wszystko żyje i jest w najlepszym porządeczku…

Sałata wielka, jak do sprzedaży. Ktoś chętny? Z przyjemnością podaruję. Niepryskana. Bez ślimaków. Na dobrej ziemi.

(C) Zytka Maurion 2014

Urósł też jarmuż. Przeczytałam wieczorem w książce, że obrywa się z niego liście, kiedy osiągną 20 centymetrów długości. To dziś uroczyście oberwałam z każdego po dwa i zrobiłam sałatkę. Mój pierwszy raz z jarmużem. Przygotowałam też pastę z liści rzodkiewki, oregano i tymianek do zamrożenia i wyrwałam z pięćdziesiąt rzodkiewek. Och, jak dobrze mieć swoje warzywa i zioła!

(C) Zytka Maurion 2014

Sałatka z jarmużem, rzodkiewką, ogórkami i masą ziół

Składniki:

  • 4 liście jarmużu, z wyciętym środkiem, porwane na kawałki
  • 1 pęczek rzodkiewek, pokrojonych w półplasterki
  • garść listków zielonej i czerwonej bazylii
  • kilka liści sałaty masłowej, porwanej na kawałki
  • 2 ogórki gruntowe, pokrojone w paseczki
  • 2 ogórki małosolne, pokrojone w paseczki
  • 4 liście musztardowca
  • cebulka dymka, posiekana
  • 6 liści szałwi
  • garść liści świeżego oregano
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki kolorowego pieprzu
  • 5 łyżek oliwy
  • 1 łyżka octu ryżowego

Przygotowanie:

  1. Wszystkie warzywa i zioła wymyć, następnie pokroić lub porwać wg instrukcji. Włożyć do głębokiej miski.
  2. Z soli, pieprzu, oliwy i octu przygotować sos i polać warzywa przed samym podaniem. Jeśli sałatkę chcecie przygotować wcześniej, liście sałaty najlepiej położyć na wierzchu i odłożyć najładniejsze zioła do dekoracji półmiska.

Zjeść całość lub podzielić się z bliskimi radością. Smacznego!

(C) Zytka Maurion 2014

The following two tabs change content below.

Zytka Maurion

?! Niech następne pokolenia piszą moją biografię.

2 myśli nt. „Mój pierwszy raz z jarmużem (sałatka z jarmużem)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>