Cukinia faszerowana kuskusem i gulasz z indyka

Lato w pełni, więc i deszcz jakiś taki był w pełni. Rozlało się za oknem, także wczoraj prawie cały dzień miałam na siedzenie (?!?) stanie w kuchni. Ponieważ na budowie mam trzech mężczyzn ze Śląska i jeden coś wspominał o roladzie z modra kapusta, to wyjęłam na obiad mięso.Może nie każdy uważa gulasz z indyka za prawdziwe, (ciężkie i najlepiej czerwone) mięcho. Niektórzy pewnie w ogóle nie uważają tego za MIĘSO. Ale w końcu gotuje kobieta i nie ma się co dziwić.

Ale w końcu gotuję ja!

(C) Zytka Maurion 2014

Co do rolady, jadłam ją raz w życiu na śląskim weselu i raczej się nie zapowiada, żebym sama się za nią brać. Ale cukinia faszerowana i mięso to wspaniałe połączenie, jeśli trzeba przygotować większy obiad, „najeść” mężczyzn i pozbyć się problemu, czy zrobić warzywa (bardziej dla siebie), czy mięso (bardziej dla nich).

Obiad jest gotowy w godzinę. Jeśli macie posiekane mięso i wszystkie składniki naszykowane, to może nawet szybciej. Najwięcej czasu zabiera przygotowanie mięsa (ja kupiłam w jednym kawałku) i czekanie, aż zmięknie. Ale warto. Oj, warto. :)

(C) Zytka Maurion 2014

Cukinia faszerowana kuskusem i gulasz z indyka

Czas przygotowania: 60 minut | Czas pieczenia: 20 minut | Ilość porcji: 4

Cukinia faszerowana:

  • 4 duże cukinie, które zmieszczą się do Waszego naczynia żaroodpornego lub głębokiej blaszki
  • 1/2 szklanki drobnej kaszy kuskus
  • 1/2 szklanki wrzącej wody
  • 1/2 szklanki posiekanych oliwek
  • 6-8 ząbków czosnku*
  • wielka garść świeżych ziół: szałwii, rozmarynu, tymianku, bazylii, oliwii, cząbru
  • 1/2 szklanki groszku (najlepiej mrożonego, ale z puszki też będzie ok)
  • 50 g twardego sera feta
  • 50 g ostrego cheddara
  • sól i kolorowy pieprz
  • 150 g sosu pomidorowego z czosnkiem (użyłam takiego)

Gulasz z indyka:

  • 800g mięsa na gulasz z indyka, pokrojonego w kostkę max.6x6mm
  • 1 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 2 łyżki czubrycy
  • 2 łyżki suszonej bazylii
  • wielka garść świeżych ziół, tych samych, co do cukinii
  • 350 g sosu pomidorowego z czosnkiem
  • 4 duże pomidory, bez skórki
  • sól i kolorowy pieprz
  • 3 łyżki oliwy i 3 łyżki oleju ryżowego

*większość czosnku najpierw służy do aromatyzowania oliwy. Taki czosnek jest delikatniejszy w smaku i można użyć go więcej bez wypalania przełyku przy jedzeniu.

(C) Zytka Maurion 2014

Przygotowanie:

Naszykować wszystkie niezbędne przedmioty: miskę, deskę, ostry nóż, formę żaroodporną lub blachę, głęboką patelnię lub szeroki garnek na gulasz i drugi, do blanszowania cukinii (albo wysoki, albo szeroki).

  1. Na patelni rozgrzać olej i oliwę. Obrać wszystkie ząbki czosnku, odłożyć dwa. Resztę przekroić wzdłuż na dwa plasterki i wrzucić na rozgrzany tłuszcz.
  2. Posiekać wszystkie zioła. Rozmaryn dodać na patelnię i na małym ogniu podgrzewać.
  3. Kuskus wymieszać w misce z wrzącą wodą, połową ziół i szczyptą soli. Odstawić.
  4. Z patelni zdjąć czosnek i zioła, posiekać. Dodać do miski z kuskusem. Zwiększyć ogień pod patelnią. Na mocno rozgrzany olej wrzucić mięso z indyka i zostawić (nie mieszając!) do momentu, kiedy spód będzie usmażony i bez problemu będzie odchodzić od dna. Wymieszać, obsmażyć z każdej strony. Zmniejszyć ogień, przykryć i dusić na małym ogniu.
  5. Mięso mieszać od czasu do czasu, dodać zioła, przyprawy, sos pomidorowy i posiekane pomidory. Dusić, aż mięso będzie miękkie.
  6. W garnku na cukinię zagotować wodę. Powinno jej być przynajmniej tyle, żeby po włożeniu wszystkie cukinie były zakryte. Cukinie umyć, nie obierać. Przekroić wzdłuż na dwie połówki. Z każdej łyżeczką wydrążyć miąższ, zostawiając min. 5mm odstępu od skórki. Miąższ dodać do mięsa.
  7. Do garnka wrzucić cukinie i gotować przez około 5 minut, aż lekko zmięknie. Wyjąć, włożyć do formy żaroodpornej. jeśli używacie groszku mrożonego, można go teraz wrzucić na 1 minutę do wody.
  8. Rozgrzać piekarnik do 200°C. Posiekać fetę, dodać do miski z kuskusem. Dodać dodatkowe 2 wyciśnięte ząbki czosnku, oliwki, groszek. Przyprawić solą i pieprzem. Masą wyłożyć cukinie tak, żeby na każdej utworzyła się „górka”. Posypać cheddarem. Do naczynia dodać 150 ml sosu pomidorowego (najlepiej na dno). Wstawić na 20 minut do piekarnika, aż cukinia będzie miękka, a ser na wierzchu lekko brązowy.
  9. Na każdy talerz wyłożyć po 2 cukinie, obok dodać mięso. Ozdobić ziołami, jeśli trzech zgłodniałych mężczyzn nie wyrwie Wam wcześniej talerzy z rąk.

Smacznego!

(C) Zytka Maurion 2014

The following two tabs change content below.

Zytka Maurion

?! Niech następne pokolenia piszą moją biografię.

34 myśli nt. „Cukinia faszerowana kuskusem i gulasz z indyka

    • Witaj Obżarciuchu! Wspaniały pomysł z leczem, pięknie wygląda twoje zdjęcie. Dzięki za odwiedziny i zapraszam ponownie. :)

      Pozdrawiam serdecznie,
      Zytka.

    • Witaj, faszerowana papryka to też doskonały pomysł. Jeśli masz miejsce w zamrażalniku (na zimę), polecam zamrozić całe albo połówki, właśnie do faszerowania. Zamrożone można wypełnić i od razu wrzucić do piekarnika. :)

      Pozdrawiam serdecznie i zapraszam ponownie!

      Zytka

    • Witaj, dziękuję za komentarz.

      Twoja cukinia z boczkiem wygląda na wspaniałe danie na grilla po małej modyfikacji rozmiarów. :)

      Dzięki za odwiedziny i zapraszam ponownie!
      Zytka :)

    • MKR, witaj!

      Dziękuję za odwiedziny, Twoja zapiekanka wygląda wspaniale i ma w sobie wszystkie składniki, które uwielbiam! Pozdrawiam gorąco i zapraszam :)

      Zytka

    • Witaj Gościu :)

      Dzięki za odwiedziny! Bardzo lubię cukinię z serami, na razie próbowałam ją z fetą, ricottą i halloumi, a z mozarellą na pewno jest też doskonała.

      Pozdrawiam serdecznie i zapraszam ponownie! :)
      Zytka

    • Na zdrowie, witaj! Mnie też starcza taka cukinia i mięso staje się zbędnym dodatkiem, ale jak powiedziała moja mama przez telefon: „No chyba nie podasz im samych warzyw? Czym ty ich tam karmisz”?… Po takim komentarzu pomyślałam, że jednam niektórzy jedzą więcej mięsa, niż ja. :)

      Pozdrawiam gorąco,
      Zytka.

    • Och, Kuchnio Biegacza. Jakże zazdroszczę smażonych kwiatów cukinii! Tyle o nich słyszałam, a wciąż nie spróbowałam. Takie danie pozostaje dla mnie synonimem niedoścignionego luksusu. ;)

      Pozdrawiam gorąco i zapraszam ponownie,
      Zytka.

    • Karol34, witaj.

      Mnie cukinia przekonała do siebie, kiedy spróbowałam jej z grilla. Od tej pory, kiedy przychodzi zima i wszyscy marzą o pomidorach, ja marzę o jesiennej cukinii. Takie życie. ;)

      Dzięki za odwiedziny, pozdrawiam gorąco!
      Zytka M.

    • Witaj Krystyno.

      Dla mnie rolada jest daniem nieznanym, a że cukinię bardzo lubię robić i szybko mi to idzie, uważam je za danie niezbyt skomplikowane. Oczywiście, im więcej się eksperymentuje ze znanymi daniami, tym szybciej i tym lepsze wychodzą. :)

      Pozdrawiam serdecznie, dziękuję za komentarz.
      Zytka M.

    • Natta, witaj.

      Placuszki z cukinii są jednym z moich ulubionych dań letnich od kilku lat, ale wciąż poluję na „to jedno” doskonałe zdjęcie, które odda ich urodę. :)

      Pozdrawiam, dzięki za odwiedziny!
      Zytka M.

    • Witaj Bułko z chlebem!

      Kurczak z syropem agrestowym – to brzmi intrygująco. Taki sos chętnie zrobię, choć u mnie jakieś robaki zaatakowały agrest i z tego, co dało się uratować, powstał dżem wieloowocowy. Patrzę na Twój przepis na syrop – sześć kilo agrestu… trzeba będzie kupić i zrobić pyszności na zimę! ;)

      Pozdrawiam gorąco!
      Zytka M.

    • Witaj Grzegorzu.

      Nie mogę się nie zgodzić. I najlepsze, że każdy z tych niezliczonych sposobów wychodzi pyszny. :)

      Pozdrawiam!
      Zytka M.

    • Witaj Ruby, dzięki za komentarz. :)
      Pozdrawiam serdecznie,
      Zytka M.

    • Witaj Aniu

      Pierwszy raz takie połączenie mi wyszło. Z reguły robiłam cukinię faszerowaną mięsem mielonym, z dużą ilością pietruszki i czosnku, ale tym razem chodziło o spory dodatek węglowodanów. Nie wiedziałam, czy panowie zjedzą „to” osobno na talerzu, więc ukryłam pod grubą warstwą sera i dodałam tam czosnku. Pomysł się opłacił. :)

      Pozdrawiam!
      Zytka M

    • Hej, Kuchnio i Podróże! :)

      Dzięki za odwiedziny. Chipsy krewetkowe – to brzmi nieźle, a do tego jeszcze kuskus – mniam! Piękne, zachęcające zdjęcia na Twoim blogu.

      Pozdrawiam serdecznie,
      Zytka M.

    • Suzana, cześć!

      Dzięki za odwiedziny i genialny pomysł! Moje uczucia co do cukinii są zbieżne z Twoimi – a tostów jeszcze nie robiłam, chociaż dziś cukinia trafiła do omleta na śniadanie. :)

      Pozdrawiam!
      Zytka

    • Aniu, witaj.

      Z chęcią do Ciebie zajrzę. Wyrób domowych serów – to brzmi naprawdę imponująco!

      Dzięki za odwiedziny i komentarz, pozdrawiam.
      Zytka M.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>