Zupa z jarmużem i kalarepką

Lato. Ten zapach łąk i lasów rozgrzanych słońcem. Ta soczysta zieleń warzyw, cudowna kruchość owoców. I smak, bez porównania z czymkolwiek.

Można mieć lato cały rok w słoikach, mrożonkach i innych przetworach. Ale nigdy nie będzie tak wspaniałe, jak właśnie teraz. Jeszcze są warzywa typowo letnie, a już sporo jesiennych. Czyli – pora na pyszną, lekką i letnią zupę.

Będzie się gotowała powoli. Nigdzie nie trzeba się spieszyć. Ani z niczym. Doskonała, żeby celebrować chwilę. Kroić z radością i cieszyć się. Że jest co jeść i że wszystko takie pyszne i świeże.

Zupa z jarmużem i kalarepką

Składniki:

  • 3-4 duże liście jarmużu
  • liście z 1 kalarepki
  • 1 czerwona cebula
  • 1 biała cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • mały kawałek pora (1/3 białej części)
  • 2 mięsiste, dojrzałe, czerwone pomidory
  • 2 małe marchewki
  • 6 młodych ziemniaczków
  • garść świeżej szałwii (lekarskiej, muszkatołowej, kulinarnej)
  • kilka łyżek oliwy
  • woda lub bulion (ok. 500ml)
  • sól i pieprz kolorowy

 

Wykonanie:

  1. Warzywa umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Z jarmużu wykroić twardą część. Ziemniaki pokroić na cienkie plasterki. Czosnek posiekać lub wycisnąć.
  2. W głębokim rondlu na oliwie podsmażyć czosnek, cebulę i pora. Dodać pomidory, marchewkę i dusić pod przykryciem kilka minut, aż zmiękną.
  3. W osobnym garnku ugotować w niewielkiej ilości osolonej wody ziemniaki.
  4. Do warzyw dodać liście kalarepki i jarmużu, dobrze wymieszać i dodać tyle wody lub bulionu, żeby przykryć dno na wysokość 1 centymetra. Gotować na niedużym ogniu, aż liście zmiękną, ale nie przykrywać. W razie czego dolać odrobinę wody. Następne dodać ugotowane ziemniaki razem z wodą. Dolać wody lub bulionu, żeby przykryć całość.
  5. Posiekać drobno szałwię, dodać do zupy. Przyprawić pieprzem i solą jeśli trzeba. Podawać od razu lub zostawić do „przegryzienia”. Przed podaniem lekko odgrzać, ale już nie gotować.

Smacznego!

The following two tabs change content below.

Zytka Maurion

?! Niech następne pokolenia piszą moją biografię.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>