Prosta tarta z owocami

Prawdziwa letnia tarta – cienki, lekko czekoladowy spód, dużo owoców i bita śmietanka do podania. Prostota w każdym calu.

Jeśli tak, jak ja, jesteście wielbicielami kruchego ciasta, to propozycja specjalnie dla Was. :)

Tarta z owocami – przepis

Składniki na ciasto (okrągła forma 28 cm lub forma na tartę 26cm z falistym brzegiem):

  • 100g mąki krupczatki
  • 100g mąki pszennej tortowej
  • 100g zimnej margaryny lub masła
  • 1 zimne żółtko
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżeczki kakao
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego (opcjonalnie)
  • lodowata woda (2-3 łyżki)

Składniki nadzienia:

  • 4 łyżki cukru brązowego
  • 4 łyżki bułki tartej
  • świeże lub mrożone owoce: śliwki (połówki), truskawki, maliny, borówki etc.
  • cukier puder i bita śmietana do podania

Przygotowanie:

  1. Wymieszać mąki i kakao z posiekaną margaryną. Siekać do uzyskania konsystencji bułki tartej. Dodać brązowy cukier i cukier waniliowy, wymieszać. Dodać żółtko i szybko ugnieść.
  2. Jeśli ciasto po dobrym ugnieceniu (maks. 2 minuty!) dalej się nie klei, dodawać zimną wodę po łyżeczce i za każdym razem szybko ugnieść (może się okazać, że wystarczy samo zmoczenie rąk i ugniecenie ciasta). Zawinąć w folię spożywczą i wstawić na minimum 1 godzinę do lodówki.
  3. Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Formę do tarty wysmarować masłem i wysypać równomiernie mąką.
  4. Po schłodzeniu ciasta rozwałkować je cieniutko na wielkość spodu i 2 cm brzegów. Zawinąć na wałek lub przez papier zsunąć do formy. Lekko podziurkować widelcem, posypać spód 4 łyżkami bułki tartej i 2 łyżkami cukru brązowego. Wstawić na 10 minut do piekarnika.
  5. Po wyjęciu spodu układać na nim dekoracyjnie owoce w jednej warstwie. Posypać pozostałym cukrem i wstawić na kolejne 20-30 minut (w zależności od twardości owoców) do piekarnika.

Podawać z bitą śmietanką, cukrem pudrem i dobrą kawą lub winem deserowym.

The following two tabs change content below.

Zytka Maurion

?! Niech następne pokolenia piszą moją biografię.

Ostatnie wpisy Zytka Maurion (zobacz wszystkie)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>