Słonecznikowy chleb na zakwasie na sposób tyrolski

Przedstawiam nieco zmodyfikowany przepis na chleb na zakwasie. Każda wersja chleba, który pieczemy, jest inna. Raz dodam więcej mąki tortowej, a raz zamienię pół szklanki na mąkę owsianą. Innym razem wystarczy, że zamienię przyprawę, a chleb już smakuje wspomnieniami.

Tym razem wykorzystałam zioła kupione jako powiew Tyrolu i chlebków Schüttelbrot – kolendrę, nasiona kopru włoskiego, kozieradkę. Niesamowity smak, zupełnie odmienny od polskiego chleba z kminkiem. Jeśli mieszkacie blisko granicy niemieckiej, dostaniecie gotową mieszankę przypraw w zwykłym markecie za naszą zachodnią granicą.

Przepis poniżej.

Chleb pszenno-żytni na zakwasie

My do chleba używamy zakwasu, który odkładamy z poprzedniego pieczenia. Najprościej dostać go od kogoś lub zerknąć na Zakwasową Mapę Polski , żeby znaleźć osobę najbliżej Was.

Składniki (przepis podstawowy):

  • 1 kg mąki pszennej typ „00″ (lub tortowej)
  • 2 szklanki (500 ml) mąki żytniej typ 720
  • 4 1/2 szklanki ciepłej wody
  • ok. 250-300 ml zakwasu pszenno-żytniego
  • 4 łyżeczki soli
  • około 300 g słonecznika + 3 garście do środka chleba
  • czarnuszka
  • zioła do chlebka tyrolskiego: ziarna kolendry, kozieradka, nasiona kopru włoskiego

Przygotowanie:

  1. Dwie duże formy na keks wysmarować tłuszczem i wysypać całość hojnie słonecznikiem.
  2. Do głębokiej miski wrzucić obie mąki. Zakwas wymieszać z 1 szklanką wody, aż się rozpuści. Sól wymieszać z drugą szklanką wody. Dodać do ciasta razem z resztą wody. Dobrze wymieszać, nie trzeba ugniatać. Odłożyć porcję ciasta na zakwas.
  3. Do reszty chleba dodać 3 garście słonecznika i posypać po wierzchu pokruszonymi ziołami i czarnuszką*.
  4. Resztę przełożyć do dwóch foremek. Posypać z wierzchu ziarnami słonecznika. Odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia przynajmniej na 6 godzin.
  5. Piekarnik nagrzać do 250°C (grzanie góra-dół). Następnie zależnie od instrukcji piekarnika piec na 1/3 piekarnika od dołu (druga półka):
  • (generalnie nowe piekarniki) 10 minut w 250°C, potem zmniejszyć na 200°C i piec jeszcze 40 minut, po czym zostawić w wyłączonym piekarniku na 10 minut. Wyjąć z formy i studzić na kratce lub
  • (ogólnie starsze piekarniki bez termoobiegu) włożyć chleb i od razu zmniejszyć na 200°C. Piec 50 minut, następnie wyłączyć i zostawić jeszcze na 10 minut. Wyjąć z formy i studzić na kratce.
  • Jeśli Wasz piekarnik przypieka mocniej z jednej strony, chleb można przykryć pod koniec folią aluminiową.

* Ziół nie powinno być zbyt dużo, ponieważ mogą zdominować cały smak. Ja stosuję metodę „na oko” – posypuję w kilku ruchach ręki równą warstwą wierzch ciasta, nie przejmując się za bardzo. Z każdym upieczonym bochenkiem nabierzecie wprawy w ocenie, jak bardzo aromatyczny chleb Wam smakuje.

The following two tabs change content below.

Zytka Maurion

?! Niech następne pokolenia piszą moją biografię.

2 myśli nt. „Słonecznikowy chleb na zakwasie na sposób tyrolski

  1. Jako że ja piekąca chleby jestem i chętnie przygarniam wszelkie niebanalne przepisy na pieczywo, zainteresowała mnie Twoja receptura. Na pewno ją wypróbuję, ale najpierw muszę z mojego żytniego zakwasu zrobić pszenno-żytni, chociaż myślę, że z samego żytniego też się uda.

    • Kasiawa, witaj u mnie :) Najprostszy sposób, według mnie, na przerobienie zakwasu żytniego na pszenno-żytni, to użycie Twojego zakwasu do chleba pszenno-żytniego i odłożenie następnie części na następne chleby(oczywiście odłożenie sobie części żytniego zakwasu jest jak najbardziej wskazane do innych wypieków).

      Pamiętaj, proszę, że jeśli Twój zakwas jest „hodowany” zgodnie z zasadami „nakarmić – wykorzystać część – odłożyć część nakarmionego”, to ten zakwas jest nieco inny. Oczywiście, za każdym razem jest dokarmiany, ale ja odkładam od razu z solą (rozpuszczoną w wodzie), co dla purystów jest pewnie nie do zaakceptowania. :)

      Pozdrawiam serdecznie!
      Zytka M.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>