Ptysie ze szpinakiem, kremem czosnkowym i chrupiącą szynką

Umówiłam się pewnego razu z Eweko i Vlaho na pieczenie chleba. Udało mi się zwabić ich do siebie, więc nie musiałam wieźć tramwajem foremek do ciasta, ekwipunku itego ciasta ze śliwkami (klik), które obiecałam zrobić. A skoro już nagrzałam piekarnik… wyszły jeszcze ptysie.

Rzadko biorę się za ciasto ptysiowe.  Choć zupełnie nie wiem dlaczego. Jest bardzo wdzięczne, wymaga tak naprawdę niewiele wysiłku i można z niego zrobić wszystko – spód do tarty, groszek ptysiowy, koszyczki na krem śmietanowy, albo właśnie pikantne ptysie na jeden gryz. Polecam spróbować przynajmniej jeden raz w życiu, bo warto.

Ptysie ze szpinakiem, czosnkiem i chrupiącą szynką

Wszystkie składniki można przygotować nawet dzień wcześniej. Szpinak i krem czosnkowy trzymaj w lodówce, a ptysie w suchym i chłodnym miejscu, na przykład w puszce lub pojemniku.

Składniki na ciasto:

  • 75g mąki pszennej tortowej
  • szczypta soli
  • 50g masła
  • 150 ml wody (lub 75ml wody i 75ml mleka)
  • 2 duże jaja, lekko roztrzepane

Krem czosnkowy:

  • pieczony czosnek z tego przepisu, minimum 4 główki, podzielony na ząbki
  • 1 mały ząbek czosnku świeżego (opcjonalnie)
  • 150 g serka śmietankowego do kanapek
  • sól i kolorowy pieprz

Nadzienie szpinakowe:

  • 250 g świeżego szpinaku lub kilka „brykiecików” mrożonego
  • 1 łyżka oliwy
  • 100 g gorgonzoli
  • 50 ml śmietanki kremówki
  • 3 ząbki świeżego czosnku
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Dodatkowo: 100 g suszonej szynki (szwarcwaldzkiej, prosciutto, speck)

Przygotowanie:

  1. Ciasto: Rozgrzej piekarnik do 200°C. Blachę z piekarnika wyłóż pergaminem lub ewentualnie matą silikonową.
  2. Mąkę i sól wysyp na kawałek pergaminu. Masło z wodą (i mlekiem) pogrzewaj, aż zacznie się roztapiać. Następnie doprowadź do wrzenia po (!) rozpuszczeniu masła. Zdejmij rondelek z ognia, dodaj mąkę z solą. Energicznie ubijaj mikserem lub drewnianą łyżką na jednolitą konsystencję, aż powstanie w miarę jednolita kulka. Odstaw na kilka minut, aż ostygnie, po czym stopniowo dodawaj jajka, za każdym razem mocno ubijając.
  3. Przełóż ciasto do rękawa cukierniczego (lub mocnego plastikowego worka, któremu odetniesz róg wielkości 1cm. Wykładaj na blachę ciasto w formie niewysokich krążków lub kulek. Piecz 20 minut, aż ciasto zyska złoty kolor. Następnie przekłuj każdy krążek patyczkiem, żeby wypuścić parę i wstaw na kolejne 5-10 minut, aż będzie wysuszone. Wystudź na kratce.
  4. Krem czosnkowy: W czasie, kiedy pieką się ptysie, przygotuj krem i nadzienie. Zmiksuj blenderem lub dobrze rozgnieć wszystkie składniki i przypraw do smaku solą i niedużą ilością pieprzu. Jeśli chcesz ładnie ozdobić ptysie, przełóż nadzienie do szprycy i odstaw do lodówki na minimum 30 minut.
  5. Szynka : Na rozgrzaną teflonową patelnię wyłóż w jednej warstwie szynkę i pogrzej szybko na dużym ogniu, żeby nabrała chrupkości. Zdejmij z patelni na papierowy ręcznik, nie wyłączając ognia.
  6. Nadzienie szpinakowe: Na patelnię po szynce wlej 1 łyżkę oliwy i wrzuć szpinak. Dodaj posiekany lub wyciśnięty czosnek i mieszaj. Jeśli używasz mrożonego szpinaku, pozwól mu nieco odparować lub rozmroź przez użyciem. Dodaj pokruszony ser i kremówkę. Mieszaj dotąd, aż wszystkie składniki się połączą i zyskają konsystencję sosu. Dopraw do smaku solą (może być potrzebna), kolorowym pieprzem i połową startej gałki muszkatołowej. Odstaw do schłodzenia przed napełnianiem ptysi.
  7. Napełnianie ptysi: Przekrój wszystkie ptysie w poprzek na pół. Na dno wyłóż szprycą lub łyżką krem czosnkowy, na to nadzienie szpinakowe i po pół plasterka chrupiącej szynki. Podawaj natychmiast lub włóż składniki do osobnych miseczek i pozwól gościom samodzielnie komponować ptysie – wtedy lepiej naszykuj podwójną porcję składników do wypełniania!

Smacznego!

The following two tabs change content below.

Zytka Maurion

?! Niech następne pokolenia piszą moją biografię.

2 myśli nt. „Ptysie ze szpinakiem, kremem czosnkowym i chrupiącą szynką

    • Witaj ponownie Obżarciuchu!

      Jak miło, że spodobał Ci się tez przepis. Nieraz jakiś proste danie wygląda na skomplikowane – jak właśnie ptysie z nadzieniem, ale po dokładnym przestudiowaniu okazuje się, że nie trzeba dużo czasu. Polecam! :)

      Twoje roladki z kurkumą wyglądają bosko! Wspaniały pomysł – niedawno kupiliśmy nowe patelnie do naleśników, pora je wypróbować w kuchni! Dzięki za przepis, pozdrawiam! :)

      Zytka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>