Domowy ketchup bez przecierania by Zytka M.

Jako że sezon pomidorowy, postanowiłam wykombinować mój własny ketchup. Miała być passata, przecier albo dżem pomidorowy, ale w końcu wyszedł ketchup. Genialny! Prosty i bez jakiś wysiłków. Zapraszam serdecznie na korzystanie z sezonowych, wspaniałych pomidorów i i do jak najodważniejszych eksperymentów. :)

Przed przystąpieniem do pracy odrobiłam solidnie zadanie domowe przeczytałam ponad trzydzieści różnych przepisów, różniących się nie tylko dodatkami (goździki, imbir), ale też ilością cukru (od zera do szklanki). Postawiłam na własną intuicję i coś czuję, że jeszcze zimy nie będzie, jak nam się skończy ketchup… :)

Domowy ketchup – wersja szybka, bez przecierania!
© Zytka Maurion

Ilość: ok. 1 litr (3-4 słoiki po 330ml) |Przygotowanie: 20 minut | Gotowanie: 60 minut | Pasteryzacja: 20-60 minut (patrz uwagi)

Składniki:

  • 10 dużych pomidorów lima
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona papryka
  • 1 duża czerwona cebula
  • 1 duża biała cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 cukinia (ok.300g)
  • 4 łyżeczki musztardy sarepskiej
  • 2 łyżeczki białego cukru
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka drobnej soli morskiej
  • przyprawy: ziele angielskie, pieprz ziarnisty, liść laurowy, bazylia, kawałek kory cynamonu (zawinąć w kawałek gazy i związać)

 

Przygotowanie:

  1. Wszystkie warzywa umyć. Pomidory razem z czerwoną papryką wycisnąć w sokowirówce. Powinniśmy otrzymać ponad litr soku. Przelać do szerokiego garnka z grubym dnem i zagotować, następnie gotować na średnim ogniu bez przykrycia przez 10 minut.
  2. W tym czasie posiekać drobno zieloną paprykę, obie cebule, czosnek i cukinię. Wrzucić do garnka razem z resztą składników, pomijając jedynie sól. Gotować przez 60 minut, mieszając kilka razy.
  3. Kiedy sos się gotuje, można przygotować słoiki i dopasowane zakrętki. Należy wymyć je w gorącej wodzie z płynem i wyparzyć w piekarniku (120 st. C) lub wstawić do zmywarki na program z wyparzaniem. Następnie wstawić do piekarnika (120 st. C) i zostawić do czasu, kiedy będą potrzebne.
  4. Po kilkakrotnym mieszaniu i godzinie gotowania sos powinien się zagęścić. Teraz wystarczy wyjąć z niego przyprawy, dodać soli i ewentualnie więcej octu, jeśli lubicie i zmiksować dokładnie blenderem.
  5. Przekładać do gorących słoików, zostawiając minimum 1cm odstępu od wieczka. Dobrze zakręcić. Pasteryzować od razu w wodzie przez 20 minut lub przez 60 minut w piekarniku (120 st C.)

 

Uwagi:

  • Pasteryzację można wykonać w garnku z gorącą wodą lub w piekarniku – od tego zależy czas trwania.
  • Garnek powinien być przykryty, ale pod pokrywkę należy podłożyć łyżkę lub drewnianą łopatkę, żeby para mogła szybciej parować.
  • Słoiki do wyparzenia w piekarniku należy wstawiać w pozycji normalnej, bez odwracania do gór dnem!
The following two tabs change content below.

Zytka Maurion

?! Niech następne pokolenia piszą moją biografię.

Jedna myśl nt. „Domowy ketchup bez przecierania by Zytka M.

  1. Hej, hej! Przepis jest cudny! Wyciskałam sok wolnoobrotową sokowirówką. Odpada trochę więcej, niż przy użyciu tradycyjnej, dzięki czemu zrobiłam nie tylko ketchup, ale też gęsty sos z cebulą. Będzie idealny do klopsików albo mięsa mielonego. Nigdy nie zjadłam tyle pomidorów naraz, co dziś. ;)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>