E(k)spressowe muffinki z espresso. Sama kawa to za mało!

Jedne z tych, które doskonale sprawdzają się zawsze i wszędzie. Wystarczy zrobić ze dwie porcje od razu, dowolnie przyozdobić i brać w gości. Mniam. Polecam, bo już nieraz się u nas sprawdziły.Wymieszać wszystko naraz – nawet dziecko potrafi. :)

Polecam wszystkim, którzy nie potrafią się oprzeć kawie, a szukają wciąż małego usprawiedliwienia dla kolejnej filiżanki kawy. Wspaniałe również dla dzieci do szkoły, jeśli użyjemy kawy bezkofeinowej (z cykorii, zbożowej etc.).

Muffinki z espresso

Na podstawie przepisu z książki Muffinki wyd. Świat Książki

Składniki:

  • 120 g mąki pszennej tortowej
  • 120 g mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia (można zmniejszyć do 2, jeśli nie przepadacie za posmakiem proszku)
  • 1 łyżeczka sody
  • 150 g brązowego cukru
  • szczypta drobnej soli
  • 4 jajka
  • 200 g rozpuszczonego masła
  • 150 ml mocnego espresso

 

Lukier:

  • 2 łyżki cukru pudru
  • mocne espresso – tyle, żeby powstał gęsty lukier
  • kolorowe dodatki do dekoracji: lentilki, posypka, ziarna kawy w czekoladzie, bita śmietanka etc. – wiele sposobów znajdziecie poniżej przepisem.

Przygotowanie:

  1.  Nagrzać piekarnik do 180°C. Foremki do muffinek wysmarować tłuszczem i wysypać mąką lub wyłożyć papierowymi papilotkami.
  2. Wszystkie składniki szybko zmiksować lub wymieszać rózgą kuchenną na gładkie ciasto. Napełnić foremki prawie do rantu i piec około 20 minut. Ostudzić na kratce przed ozdabianiem.
  3. Lukier: cukier puder wymieszać z mocną kawą i ozdabiać muffinki.

Smacznego!

 

Przepis dodaję do akcji „Śniadanie do szkoły”, organizowanej przez Klaudię Annę Cebulę za pośrednictwem durszlak.pl

Szkolne śniadania

 Przepis dodaję też do akcji „Ciasta bez miksera” (a jakże!), organizowanej przez Johannę13 dzięki stronie zmiksowani.pl
Ciasta bez miksera

Sposobów na ozdabianie muffinek jest mnóstwo. Poniżej kilka linków:

  1. Jedne z najbardziej zwariowanych muffinek: Hello Cupcake!
  2. Sposoby na ozdabianie like a Pro(fesjonalista): Life As a Strawberry.
  3. Niezastąpiony zbiór linków – Pinterest.
  4. Firma Wilton, producent całej masy bajerów w cenie lekko z kosmosu dla zwyczajnego zjadacza muffinek, ale zobaczyć warto.
The following two tabs change content below.

Zytka Maurion

?! Niech następne pokolenia piszą moją biografię.

Ostatnie wpisy Zytka Maurion (zobacz wszystkie)

5 myśli nt. „E(k)spressowe muffinki z espresso. Sama kawa to za mało!

    • Witaj Chrapka, bardzo mi miło gościć Cię u siebie. Dziękuję za miłe słowa – zapraszam do wypróbowania i wpisu, czy smakowało :)

      Pozdrawiam gorąco,
      Zytka.

    • Witaj Marietta!

      Dzięki za odwiedziny. Co do „autorskości” przepisu, oryginał pochodzi z książki „Muffinki” (jak zaznaczyłam już przy przepisie). Do większości przepisów, jakie w ogóle robię, zamieniam biały cukier na brązowy, a nieraz dodaję go mniej lub więcej. Przepis na muffinki z espresso jest totalnie w moim guście, stąd dla mnie ich pyszność, jak to ślicznie ujęłaś. Kawa w każdym wydaniu jest dobra, pod warunkiem, że jest zrobiona z prawdziwej kawy, a nie „instant”:)

      Pozdrawiam serdecznie!
      Zytka M.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>