Chlebek owocowy – szybki, łatwy, na jesień

Od 23 września świętujemy nową porę roku. Kolejny raz dam się nabrać. Wyjdę rano, ubrana w kilka ciepłych swetrów, żeby po południu, wśród lecących na głowę złotych liści, ściągać z siebie kolejne warstwy.

Szykuję się do zimy. W tym roku zrobiłam dżemy borówkowe, malinowo-borówkowe z miętą i melisą, brzoskwiniowo-morelowo-gruszkowe i mnóstwo powideł śliwkowych. Czego nie zjemy, trafi na pewno w dobre ręce Rodziny i Przyjaciół. Do tego doszły jeszcze: domowe ketchupy bez przecierania (mniam! przepis tutaj), pikle warzywne, ogórki kwaszone i passata pomidorowa.

Aha. I cały zamrażalnik warzyw, owoców, ręcznie robionych mieszanek na zupę, rosołu, papryk do faszerowania…

I wszystko to zostało w drugim domu.

A tutaj znalazłam w zamrażalniku owoce lata i jesieni – truskawki, maliny, śliwki. Z szafki wyjęłam długo oczekiwany gęstym mokry i niezwykle aromatyczny cukier Dark muscovado i zrobiłam szybkie ciasto. Tak szybkie, że piekarnik nie zdążył się nagrzać przed włożeniem ciasta do formy.

Chlebek owocowy

Modyfikacja przepisu na Prosty chleb truskawkowy

Składniki na 1 chlebek (tortownica o średnicy 26cm):

  • masło i garść mąki do wysmarowania formy*
  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 1/2 łyżeczki drobnej soli morskiej
  • 3/4 szklanki oleju z pestek winogron lub delikatnego rzepakowego
  • 1/4 szklanki brązowego cukru
  • 1/4 szklanki białego cukru
  • 1/2 szklanku cukru muscovado
  • 2 duże jajka
  • 1 szklanka posiekanych śliwek
  • 1/2 szklanki posiekanych truskawek (mrożonych lub świeżych)
  • 1/2 szklanki malin (mrożonych lub świeżych)
  • 1/2 szklanki powideł śliwkowych
  • dodatkowo: cukier puder do posypania

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C (grzanie góra-dół). Wstaw na 1/3 wysokości od dołu – 2 półka – kratkę lub blachę do pieczenia. Formę wysmaruj masłem i wysyp mąką lub wyłóż papierem do pieczenia. Powidła przełóż do maleńkiego garnuszka.
  2. Wymieszaj w dużej misce przesianą mąkę pszenną, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika i sól.
  3. W osobnym naczyniu ubij (zmiksuj) jajka, olej i wszystkie rodzaje cukru na jednolitą masę.
  4. Wylej mokre składniki na suche i wymieszaj delikatnie, aż się połączą. Dodaj posiekane owoce i wyłóż ciasto do przygotowanej formy.
  5. Podgrzej powidła, cały czas mieszając, aż staną się płynne. Wylej na wierzch ciasta i utwórz patyczkiem lub nożem „esy-floresy” na wierzchu.
  6. Piecz około 50 minut, aż patyczek włożony w środek wyjdzie suchy (nie uwzględniając trafienia w owoce). Przed wyjęciem z formy ostudzić, posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.

*formę można też wyłożyć papierem do pieczenia

Ciasto doskonale smakuje z domowym syropem truskawkowym lub owocami zmiksowanymi z cukrem pudrem i podgrzanymi do konsystencji sosu. Ewentualnie można też zagęścić mrożone owoce niewielką ilością maizeny (skrobi kukurydzianej) i podgrzewać do zagęszczenia.

Smacznego!

The following two tabs change content below.

Zytka Maurion

?! Niech następne pokolenia piszą moją biografię.

Ostatnie wpisy Zytka Maurion (zobacz wszystkie)

Jedna myśl nt. „Chlebek owocowy – szybki, łatwy, na jesień

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>