Chlebek owocowy – szybki, łatwy, na jesień

Od 23 września świętujemy nową porę roku. Kolejny raz dam się nabrać. Wyjdę rano, ubrana w kilka ciepłych swetrów, żeby po południu, wśród lecących na głowę złotych liści, ściągać z siebie kolejne warstwy.

Szykuję się do zimy. W tym roku zrobiłam dżemy borówkowe, malinowo-borówkowe z miętą i melisą, brzoskwiniowo-morelowo-gruszkowe i mnóstwo powideł śliwkowych. Czego nie zjemy, trafi na pewno w dobre ręce Rodziny i Przyjaciół. Do tego doszły jeszcze: domowe ketchupy bez przecierania (mniam! przepis tutaj), pikle warzywne, ogórki kwaszone i passata pomidorowa.

Aha. I cały zamrażalnik warzyw, owoców, ręcznie robionych mieszanek na zupę, rosołu, papryk do faszerowania…

I wszystko to zostało w drugim domu.

A tutaj znalazłam w zamrażalniku owoce lata i jesieni – truskawki, maliny, śliwki. Z szafki wyjęłam długo oczekiwany gęstym mokry i niezwykle aromatyczny cukier Dark muscovado i zrobiłam szybkie ciasto. Tak szybkie, że piekarnik nie zdążył się nagrzać przed włożeniem ciasta do formy.

Chlebek owocowy

Modyfikacja przepisu na Prosty chleb truskawkowy

Składniki na 1 chlebek (tortownica o średnicy 26cm):

  • masło i garść mąki do wysmarowania formy*
  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 1/2 łyżeczki drobnej soli morskiej
  • 3/4 szklanki oleju z pestek winogron lub delikatnego rzepakowego
  • 1/4 szklanki brązowego cukru
  • 1/4 szklanki białego cukru
  • 1/2 szklanku cukru muscovado
  • 2 duże jajka
  • 1 szklanka posiekanych śliwek
  • 1/2 szklanki posiekanych truskawek (mrożonych lub świeżych)
  • 1/2 szklanki malin (mrożonych lub świeżych)
  • 1/2 szklanki powideł śliwkowych
  • dodatkowo: cukier puder do posypania

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C (grzanie góra-dół). Wstaw na 1/3 wysokości od dołu – 2 półka – kratkę lub blachę do pieczenia. Formę wysmaruj masłem i wysyp mąką lub wyłóż papierem do pieczenia. Powidła przełóż do maleńkiego garnuszka.
  2. Wymieszaj w dużej misce przesianą mąkę pszenną, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika i sól.
  3. W osobnym naczyniu ubij (zmiksuj) jajka, olej i wszystkie rodzaje cukru na jednolitą masę.
  4. Wylej mokre składniki na suche i wymieszaj delikatnie, aż się połączą. Dodaj posiekane owoce i wyłóż ciasto do przygotowanej formy.
  5. Podgrzej powidła, cały czas mieszając, aż staną się płynne. Wylej na wierzch ciasta i utwórz patyczkiem lub nożem „esy-floresy” na wierzchu.
  6. Piecz około 50 minut, aż patyczek włożony w środek wyjdzie suchy (nie uwzględniając trafienia w owoce). Przed wyjęciem z formy ostudzić, posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.

*formę można też wyłożyć papierem do pieczenia

Ciasto doskonale smakuje z domowym syropem truskawkowym lub owocami zmiksowanymi z cukrem pudrem i podgrzanymi do konsystencji sosu. Ewentualnie można też zagęścić mrożone owoce niewielką ilością maizeny (skrobi kukurydzianej) i podgrzewać do zagęszczenia.

Smacznego!

The following two tabs change content below.

Zytka Maurion

?! Niech następne pokolenia piszą moją biografię.

Jedna myśl nt. „Chlebek owocowy – szybki, łatwy, na jesień

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>