(Nie)codzienny obiad w 30 minut :)

Zrobiłam obiad na obiad. :). Wszystko zajęło mi pół godziny z małym bonusem, bo trzeba było zgonić towarzystwo do stołu. Niby byli głodni, a i tak szukali innych zajęć. Życie, Zytko, życie.

Tak naprawdę miałam ochotę zrobić wyłącznie pieczone ziemniaki. Ale że wcześniej zrobiłam na przekąskę kołacz z ciasta francuskiego i chlebek owocowy na deser, a na obiad wymyśliłam sałatkę – trzeba było coś dodać do tych ziemniaków. To naprawdę szybki i całkiem niedrogi obiad. Możecie pominąć przystawki. :)

Gwoli wyjaśnienia: niedawno miałam wyrwaną górną ósemkę. Mój kuchenny szał na dziesięć dań naraz bierze się właśnie stąd – wreszcie mogę gryźć! A do tego, wiadomo, inspiracją jest lodówka. I milion przepisów, czytanych między sprzątaniem domu, spaniem, wypełnianiem setek pozycji w jakimś programie firmowym i piciem hektolitrów herbaty.

Ta da dam! Obiad czas podać. Mięsko mielone z sosem serowym, pieczone ziemniaki i surówka wielowarzywna. Proszę dokładnie przeczytać i stosować się do sposobu przygotowania, żeby zdążyć. :)

Obiad w 30 minut dla 3 osób, w tym jednego głodnego mężczyzny i dwóch głodnych dziewczyn

Narzędzia: piekarnik z 1 blachą, papier do pieczenia, rondel, małe naczynie żaroodporne, miska sałatkowa, deska, nóż, tarka do serów

Przyda się także, ale ja nie używałam: robot z końcówkami do siekania (lub krojenia), wyciskacz do czosnku, miarki kuchenne

Składniki do mięsa:

  • 500g wieprzowego mięsa mielonego z szynki
  • 4 ząbki czosnku
  • oliwa
  • sól, pieprz, wędzona papryka
  • sos serowy 50ml mleka, 50ml jogurtu naturalnego i 100g startych ostrych serów (parmezan, gorgonzola, cheddar etc.) – lub z torebki

Składniki sałatki:

  • 3 liście kapusty pekińskiej
  • garść kukurydzy
  • pół zielonej papryki
  • 1 marchewka
  • 2 ogórki
  • 4 rzodkiewki
  • 50ml jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz, zioła włoskie

Składniki pieczonych ziemniaków:

  • 1 kg małych, w miarę jednakowej wielkości ziemniaków, wymytych
  • kilka łyżek oliwy
  • curry, tymianek, rozmaryn, bazylia – co kto lubi do ziemniaków

Przygotowanie:

  1. Nastaw piekarnik na 200°C (najlepiej z szybkim nagrzewaniem i termoobiegiem), wstaw do niego blaszkę z papierem do pieczenia. W czajniku zagotuj 1 litr wody i przelej do rondla. Wstaw patelnię na średni ogień.
  2. Szybko opłucz ziemniaki, pokrój je na ćwiartki lub połówki. Wrzuć do rondla z gotującą wodą i gotuj 7 minut.
  3. Mięso wrzuć na patelnię razem z oliwą i przyprawami. Mieszaj często, żeby się nie zbrylało, ale możesz przykryć je pokrywką.
  4. W misce wymieszaj oliwę do ziemniaków z solą i przyprawami. Odcedź dobrze ziemniaki, wrzuć do miski i przełóż w jednej warstwie do piekarnika na blaszkę z papierem.
  5. Wymyj warzywa na sałatkę, obierz ogórki, jeśli lubisz. Posiekaj wszystkie z grubsza lub zetrzyj na grubej tarce. Dodaj na wierzch jogurt i przyprawy.
  6. Zamieszaj mięso. Jeśli już się usmażyło, przełóż do małego naczynia żaroodpornego. W rondelku po ziemniakach wymieszaj wszystkie składniki sosu i podgrzej, aż się rozpuszczą. Zalej sosem mięso i wstaw do piekarnika obok ziemniaków, żeby się lekko zapiekło.
  7. Wymieszaj sałatkę z sosem, wyjmij ziemniaki i mięso. Podawaj od razu.

Smacznego!

The following two tabs change content below.

Zytka Maurion

?! Niech następne pokolenia piszą moją biografię.

Jedna myśl nt. „(Nie)codzienny obiad w 30 minut :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>