(Nie)codzienny obiad w 30 minut :)

Zrobiłam obiad na obiad. :). Wszystko zajęło mi pół godziny z małym bonusem, bo trzeba było zgonić towarzystwo do stołu. Niby byli głodni, a i tak szukali innych zajęć. Życie, Zytko, życie.

Tak naprawdę miałam ochotę zrobić wyłącznie pieczone ziemniaki. Ale że wcześniej zrobiłam na przekąskę kołacz z ciasta francuskiego i chlebek owocowy na deser, a na obiad wymyśliłam sałatkę – trzeba było coś dodać do tych ziemniaków. To naprawdę szybki i całkiem niedrogi obiad. Możecie pominąć przystawki. :)

Gwoli wyjaśnienia: niedawno miałam wyrwaną górną ósemkę. Mój kuchenny szał na dziesięć dań naraz bierze się właśnie stąd – wreszcie mogę gryźć! A do tego, wiadomo, inspiracją jest lodówka. I milion przepisów, czytanych między sprzątaniem domu, spaniem, wypełnianiem setek pozycji w jakimś programie firmowym i piciem hektolitrów herbaty.

Ta da dam! Obiad czas podać. Mięsko mielone z sosem serowym, pieczone ziemniaki i surówka wielowarzywna. Proszę dokładnie przeczytać i stosować się do sposobu przygotowania, żeby zdążyć. :)

Obiad w 30 minut dla 3 osób, w tym jednego głodnego mężczyzny i dwóch głodnych dziewczyn

Narzędzia: piekarnik z 1 blachą, papier do pieczenia, rondel, małe naczynie żaroodporne, miska sałatkowa, deska, nóż, tarka do serów

Przyda się także, ale ja nie używałam: robot z końcówkami do siekania (lub krojenia), wyciskacz do czosnku, miarki kuchenne

Składniki do mięsa:

  • 500g wieprzowego mięsa mielonego z szynki
  • 4 ząbki czosnku
  • oliwa
  • sól, pieprz, wędzona papryka
  • sos serowy 50ml mleka, 50ml jogurtu naturalnego i 100g startych ostrych serów (parmezan, gorgonzola, cheddar etc.) – lub z torebki

Składniki sałatki:

  • 3 liście kapusty pekińskiej
  • garść kukurydzy
  • pół zielonej papryki
  • 1 marchewka
  • 2 ogórki
  • 4 rzodkiewki
  • 50ml jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz, zioła włoskie

Składniki pieczonych ziemniaków:

  • 1 kg małych, w miarę jednakowej wielkości ziemniaków, wymytych
  • kilka łyżek oliwy
  • curry, tymianek, rozmaryn, bazylia – co kto lubi do ziemniaków

Przygotowanie:

  1. Nastaw piekarnik na 200°C (najlepiej z szybkim nagrzewaniem i termoobiegiem), wstaw do niego blaszkę z papierem do pieczenia. W czajniku zagotuj 1 litr wody i przelej do rondla. Wstaw patelnię na średni ogień.
  2. Szybko opłucz ziemniaki, pokrój je na ćwiartki lub połówki. Wrzuć do rondla z gotującą wodą i gotuj 7 minut.
  3. Mięso wrzuć na patelnię razem z oliwą i przyprawami. Mieszaj często, żeby się nie zbrylało, ale możesz przykryć je pokrywką.
  4. W misce wymieszaj oliwę do ziemniaków z solą i przyprawami. Odcedź dobrze ziemniaki, wrzuć do miski i przełóż w jednej warstwie do piekarnika na blaszkę z papierem.
  5. Wymyj warzywa na sałatkę, obierz ogórki, jeśli lubisz. Posiekaj wszystkie z grubsza lub zetrzyj na grubej tarce. Dodaj na wierzch jogurt i przyprawy.
  6. Zamieszaj mięso. Jeśli już się usmażyło, przełóż do małego naczynia żaroodpornego. W rondelku po ziemniakach wymieszaj wszystkie składniki sosu i podgrzej, aż się rozpuszczą. Zalej sosem mięso i wstaw do piekarnika obok ziemniaków, żeby się lekko zapiekło.
  7. Wymieszaj sałatkę z sosem, wyjmij ziemniaki i mięso. Podawaj od razu.

Smacznego!

The following two tabs change content below.

Zytka Maurion

?! Niech następne pokolenia piszą moją biografię.

Ostatnie wpisy Zytka Maurion (zobacz wszystkie)

Jedna myśl nt. „(Nie)codzienny obiad w 30 minut :)

Odpowiedz na „~StefanAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>