Czekoladowe serniczki-muffinki

Oto pierwszy z przepisów, jakie wykonałam dziesiątego dziesiątego dwa tysiące czternastego. Zaczniemy od przygotowania serniczków, ponieważ są genialne, wyjątkowo proste. Smakują wyśmienicie nawet kilka dni po upieczeniu, co dla mnie jest niezrównaną zaletą.

I co bardzo ważne – wreszcie znalazłam przepis, który idealnie wpasował się w moją blaszkę do muffinek. zazwyczaj wychodzi mi inna liczba, niż podana w przepisach, a tym razem wyszło idealnie.

Czekoladowe serniczki – muffinki

Proste i pyszne. Należy dobrze schłodzić przed podaniem! Oryginalny przepis tutaj.

Spód:

  • opakowanie (200g) ciastek owsianych z czekoladą, pokruszonych
  • 100g rozpuszczonego masła

Wierzch:

  • 500g ricotty
  • 3 lekko ubite jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub mały cukier waniliowy
  • 200g gorzkiej czekolady, połamanej i roztopionej (użyłam pół na pół z zawartości 70% kakao i 50% kakao)
  • 125 g cukru pudru

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 150°C lub 130°C z termoobiegiem. Formę na muffinki wyłóż 12 papierowymi papilotkami.
  2. Ciastka owsiane zmiksuj na masę w robocie kuchennym (ja użyłam dodatku do ręcznego blendera) lub rozbij wałkiem kuchennym na kawałeczki po zapakowaniu w szczelną torebkę. Wymieszaj dokładnie w misce z roztopionym masłem (możesz dodać najpierw 75g masła, jeśli Twoje ciastka okażą się tłuste). Wyłóż masą dna foremek i dobrze przyciśnij, żeby utworzyły zwartą masę.
  3. Przygotuj nadzienie: wszystkie składniki zmiksuj dobrze w dużej misce, pomagając sobie łopatką, żeby odkleić ciasto od brzegów i dna miski. Wyłóż nadzienie na ciasteczkowy spód bez zostawiania miejsca w papilotce. Powinno się udać idealnie.
  4. Piecz przez 30 minut, następnie wyjmij i schładzaj w formie, aż będą zimne. Przed podaniem dowolnie udekoruj. Mogą leżeć w lodówce kilka dni (u nas wytrzymały 5 dni, a potem się skończyły).

Smacznego!

The following two tabs change content below.

Zytka Maurion

?! Niech następne pokolenia piszą moją biografię.

2 myśli nt. „Czekoladowe serniczki-muffinki

    • Gin, dobry wieczór. Bardzo dziękuję za komentarz, jeśli tylko wypróbujesz przepis, zachęcam do podzielenia się opinią. :)

      Pozdrawiam,
      Zytka.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>