Indyk z cukinią, ciecierzycą i kuskusem – przepis

Zaczęłam nową pracę. Poza mnóstwem wrażeń, jakie spotykają mnie każdego dnia (na razie wszystkie bardzo pozytywne, oby tak dalej), zmieniło się coś jeszcze.

Prawie nie mam czasu na gotowanie.

Prawie, bo weekendy na szczęście mam wolne i wtedy szaleję. Teraz zrobiłam tiramisu (sama), omlet z tortillą (nie sama), oryginalne croque monsieur (sama) i obiad na dziś (też sama, bo już się rozpędziłam z tym gotowaniem). Nie mówiąc o pieczeniu chleba, co jest naszą stałą tradycją.

Także tego… Na widok mojego obiadu kilka osób ode mnie z pracy westchnęło głęboko i odniosłam wrażenie, że chętnie by wszystko mi zjedli, tylko kultura im nie pozwala wyrywać innym talerza z rąk. I dobrze! Mnie też bardzo smakowało. :)

Dziś przepis na indyczka z pół godziny. Może troszkę dłużej, albo krócej, zależy jak dobrze idzie Wam smażenie, krojenie i obieranie. Ale to już nie kwestia samego przepisu, prawda?

Ilość przypraw jest imponująca, ale tak doskonale wyważona, że brak którejkolwiek popsułby smak całego dania. Polecam gorąco, spróbujcie dokładnie z taką ilością przypraw.

Indyk z cukinią, ciecierzycą i kuskusem

Oryginalny przepis: Food&Wine

Składniki (na 4 osoby):

  • 600 g filetu z indyka, pokrojonego w grube paski
  • 2 łyżki oleju z orzeszków arachidowych (lub oliwy)
  • 1 ½ łyżeczki soli
  • 1 duża biała cebula, posiekana
  • 3 szalotki
  • 4 duże ząbki czosnku, pokrojone w cienkie plasterki
  • 1 łyżka obranego i drobno posiekanego świeżego imbiru
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki wędzonej słodkiej papryki
  • 3/4 łyżeczki zmielonego kminu rzymskiego
  • ½ łyżeczki zmielonego kminku
  • ½ łyżeczki suszonego oregano
  • ¼ łyżeczki pieprzu kajeńskiego lub zmielonego chilli
  • ¼ łyżeczki kurkumy
  • 1 ½ szklanki domowego bulionu lub wywaru z warzyw*
  • 450 g posiekanych pomidorów z przyprawami, np. czosnkiem
  • 1 duża cukinia, pokrojona razem ze skórką na ukośne plastry grubości 1 cm
  • 1 puszka odsączonej i wymytej ciecierzycy
  • 3 łyżki posiekanej świeżej natki pietruszki
  • 1 łyżka soku z cytryny i starta skórka z połowy cytryny
  • 2-2 ½ szklanki przygotowanego kuskusu**

 

* wywar z warzyw: do 1 ½ szklanki wody dodać pokrojoną cebulę, pół pokrojonej małej marchewki, kawałek selera naciowego, odrobinę słodkiej papryki, liść laurowy i ziele angielskie. Gotować na małym ogniu w czasie, kiedy smażycie indyka. Można też dodać odrobinę kostki rosołowej, ale wtedy zdecydowanie radzę zmniejszyć ilość soli do 3/4 łyżeczki lub nawet ½ łyżeczki.

** Najczęściej proporcje kaszy do wrzątku to 1:1 lub 1:1½.

Przygotowanie:

  1. W dużym woku mocno rozgrzać 1 łyżkę oleju. Paski indyka posypać ¼ łyżeczki soli i dobrze obsmażyć, często mieszając, około 10 minut.
  2. W miseczce wymieszać wszystkie  przyprawy, dodać czosnek i imbir i skórkę cytrynową.
  3. Mięso zdjąć z woka, na patelnię wlać drugą łyżkę oleju i na niewielkim ogniu smażyć cebulę, około 5 minut. Następnie zwiększyć ogień, dodać wszystkie przyprawy i obsmażyć przez 30 sekund.
  4. Dodać bulion, posiekane pomidory i resztę soli (mniej, jeśli dajecie kostkę rosołową). dorzucić mięso, gotować na małym ogniu przez 10 minut. Dodać cukinię i ciecierzycę, gotować pod przykryciem kolejne 10 minut. Przed podaniem do sosu dodać sok z cytryny.
  5. Kuskus wymieszać z pietruszką. Podawać z mięsem i sosem.

Smacznego! :)

The following two tabs change content below.

Zytka Maurion

?! Niech następne pokolenia piszą moją biografię.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>