Bułeczki śniadaniowe

Powstały jako modyfikacja szybkiego chleba (klik po przepis!) na potrzeby wycieczki w góry. Wiecie, jak cudownie jest sobie zjeść świeżą bułeczkę z mnóstwem dobrych rzeczy w środku na szczycie Babiej, o wschodzie słońca? Mówię Wam – wspaniale!

Bułeczki włoskie

Przygotowanie: 10 minut | Czas oczekiwania: 3-15 godzin | Czas pieczenia: 20-30 minut

Składniki:

  • ½ szkl.mąki pszennej typ 00 (lub tortowej)
  • ½ szkl. mąki owsianej
  • ½ szkl. mąki pszennej mąki hrubej z Czech (lub krupczatki)
  • ½ szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej 1850
  • ½ łyżeczki suszonych drożdży instant
  • 1 1/2 łyżeczka soli
  • opakowanie przyprawy do chleba włoskiego (Kamis) lub czarnuszka, bazylia, oregano, suszone pomidory
  • 1 ½- 1 ¾ szkl. zimnej wody
  • 1/4 łyżeczki octu z czerwonego wina*
  • 1/2 łyżeczki cukru*

* można pominąć ocet i cukier, ale jeśli nigdy nie robiliśmy ciasta z suszonymi drożdżami, nie zaszkodzi im pomóc w rośnięciu :)

Przygotowanie:

  1. Mąkę przesiać do sporej miski lub garnka, dodać resztę składników i dodatki. Dodać wodę i szybko zamieszać (około 30 sekund). Wodę można dodawać stopniowo i zależnie od typu mąki dodać mniej lub więcej. Ciasto powinno się kleić. Przykryć ściereczką i odstawić w temperaturze pokojowej na 12-18 godzin.
  2. Ciasto powinno być dobrze wyrośnięte, kleiste. Wyłożyć je na oprószoną mąką stolnicę i szybkim ruchem złożyć w kulę. Podzielić na 6 – 8 części. Następnie każdą część przełożyć na mocno obsypaną mąką blaszkę lub do foremek. Przykryć i odstawić na kolejne dwie godziny, aż podwoi objętość.
  3. Na 20 minut przed końcem rośnięcia rozgrzać piekarnik do 250°C. Kiedy ciasto podwoi objętość, a piekarnik będzie nagrzany, ostrożnie włożyć bułeczki do piekarnika (druga półka od dołu). Od razu zmniejszyć temperaturę do 200°C.
  4. Piec około 20 minut, aż bułeczki się zarumienią, ale wciąż pozostaną miękkie. Po wyjęciu ostudzić na kratce.

Smacznego!

The following two tabs change content below.

Zytka Maurion

?! Niech następne pokolenia piszą moją biografię.

Ostatnie wpisy Zytka Maurion (zobacz wszystkie)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>