Klopsiki mięsne z sosem kreolskim

Przepis na kulki mięsne wpisał się doskonale w mój obecny styl życia. To łatwe i szybkie (!) danie na rodzinny obiad lub nawet wspólną kolację.

U nas klopsiki stały się tak „popularne”, że goszczą na naszym stole kilka razy w miesiącu. Takie wyróżnienie spotyka jeszcze wyłącznie zupy (niemal codzienne jakąś jemy) i herbatę z cytryną i miodem. :)

Przepis pochodzi z książki „Gotowe w 30 minut” wydawnictwa Reader’s Digest pod redakcją Cortiny Butler. Nazwa książki oddaje to, co liczy się teraz dla mnie w kuchni najbardziej poza smakiem – danie niezbyt pracochłonne, a efekt przechodzi oczekiwania.

Klopsiki mięsne z sosem kreolskim

Składniki (dla 3-4 osób):

  • 500-700g mielonego mięsa z indyka (zależnie od ilości osób)
  • 1 duża cebula lub 2 szalotki
  • 1 jajko
  • 3 łyżki mąki
  • 1/4 łyżeczki mielonego chili
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka suszonej słodkiej papryki
  • 1 łyżka czerwonej czubrycy
  • sól
  • oliwa lub olej do smażenia

Sos kreolski:

  • 500ml ketchupu bez przecierania (przepis tutaj) lub przecieru pomidorowego domowej roboty
  • 1 zielona papryka
  • 1 czerwona papryka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula biała lub czosnkowa
  • 2-3 łodygi selera naciowego
  • 1 liść laurowy, kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka czubrycy
  • dodatkowo: odrobina chili, pieprzu kajeńskiego lub posiekana jalapeños

Przygotowanie:

  1. Obrać i posiekać cebulę, połowę dodać do dużej miski, a połowę odłożyć. Do miski dodać mięso, jajko, mąkę, wszystkie przyprawy i ewentualnie sól i pieprz. Dobrze wymieszać. Odstawić.
  2. Przygotować składniki sosu: paprykę pokroić w paski lub posiekać, czosnek drobno posiekać, selera pokroić w ukośne plasterki. Rozgrzać w głębokim rondlu 1 łyżkę oliwy, dodać cebulę i szybko ją zeszklić. Dodać resztę warzyw, podsmażyć jeszcze chwilę. Zmniejszyć ogień na najmniejszy, dodać sos i przyprawy. Gotować bez przykrycia 15 minut.
  3. W tym czasie usmażyć mięso. Rozgrzać około 2 łyżek oliwy na dużej patelni z grubym dnem. Z masy formować kulki (powinno wyjść około 16-20) i kłaść je pojedynczo na patelni. Obsmażyć dokładnie z każdej strony, łącznie około 10 minut, aż będą brązowe. Ja smażę mięso w dwóch turach, za każdym razem dając oliwę na patelnię.
  4. Podawać gorące z sosem kreolskim, doprawionym odrobiną soli i pieprzu.

Smacznego!

Uwagi:

  • W oryginale należy użyć mięsa wołowego, jednak dla mnie zdecydowanym faworytem jest drób. Można też wymieszać mięso z indyka z wieprzowiną lub zastosować prostą sztuczkę i dodać do mięsa 50g drobno posiekanej szynki szwarcwaldzkiej.
  • Przyprawy z przepisu to szczypta pieprzu kajeński i ostrej papryki. Zrezygnowałam z nich na rzecz bardziej aromatycznych przypraw w większej ilości.
  • Wspaniałym dodatkiem do tej potrawy jest ryż, kuskus lub gorące ziemniaki.
The following two tabs change content below.

Zytka Maurion

?! Niech następne pokolenia piszą moją biografię.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>