Klopsiki gotowane

Muszę przyznać, że zgubiłam kartę pamięci do aparatu. Oddałam aparat do naprawy i wyjęłam kartę. Nie mam jej. Bez karty nie mam jak robić zdjęć i nie robię.

Za to mam głowę pełną nowej wiedzy z pracy i nawet cała ta wiedza kiedyś mi się śniła. Że siedziałam w pracy, rozmawiałam z klientem po angielsku i nie dość, że nic nie rozumiałam, to odpowiedzi na wszystkie pytania przychodziły mi do głowy wyłącznie po polsku.

Stąd moje chęci na szybkie gotowanie. Nie chcę tracić czasu na stanie w kuchni, jeśli prawie cały dzień już spędzam w pracy. Chcę mieć czas dla siebie i bliskich. Potrzebuję tego. Nawet nie wiecie, jak bardzo.

Podaję przepis na szybkie klopsiki, które w ten sposób gotowała moja mama jako pyszny dodatek do zupy. Nie mam pojęcia, jakich przypraw używała, ja zawsze mięso mielone robię po swojemu i wychodzi bardzo dobre. Zerknijcie też w uwagę pod przepisem.

Smacznego! Zapraszam do zajrzenia w przepis.

Klopsiki gotowane

  • 500g mielonego mięsa drobiowego lub wieprzowo-drobiowego
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon lub miodowej
  • 1/2 łyżeczki zmielonej kolendry
  • 1/2 łyżeczki zmielonego kuminu
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka zmielonego kolorowego pieprzu
  • 1 bardzo drobno posiekana biała cebula, sparzona i zeszklona na 2 łyżeczkach oliwy
  • 2 wyciśnięte ząbki czosnku
  • ewentualnie:2-3 płaskie łyżki mąki pszennej
  • do zagotowania: woda, bulion lub wywar warzywny

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki wymieszać dokładnie. Formować małe kuleczki i odstawić na 30 minut do lodówki.
  2. W głębokim garnku doprowadzić do wrzenia wodę, bulion lub wywar. Wrzucać po kilka-kilkanaście kulek do garnka. Zamieszać drewnianą łyżką po dnie. Kiedy kulki wypłyną, gotować je jeszcze 1 minutę i wyciągać łyżką cedzakową. Powtórzyć gotowanie dla następnych kulek.
  3. Podawać gorące lub trzymać w cieple do momentu podania wszystkich razem na stół.

* Przyprawy można zmienić, zależnie od zupy, z którą podajecie kulki. Można je zastąpić świeżym imbirem, kurkumą, przyprawą do mięsa mielonego, bazylią i oregano, gałką muszkatołową, ostrym chili lub tym, czym przyprawiacie zupę.

The following two tabs change content below.

Zytka Maurion

?! Niech następne pokolenia piszą moją biografię.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>