Klopsiki gotowane

Muszę przyznać, że zgubiłam kartę pamięci do aparatu. Oddałam aparat do naprawy i wyjęłam kartę. Nie mam jej. Bez karty nie mam jak robić zdjęć i nie robię.

Za to mam głowę pełną nowej wiedzy z pracy i nawet cała ta wiedza kiedyś mi się śniła. Że siedziałam w pracy, rozmawiałam z klientem po angielsku i nie dość, że nic nie rozumiałam, to odpowiedzi na wszystkie pytania przychodziły mi do głowy wyłącznie po polsku.

Stąd moje chęci na szybkie gotowanie. Nie chcę tracić czasu na stanie w kuchni, jeśli prawie cały dzień już spędzam w pracy. Chcę mieć czas dla siebie i bliskich. Potrzebuję tego. Nawet nie wiecie, jak bardzo.

Podaję przepis na szybkie klopsiki, które w ten sposób gotowała moja mama jako pyszny dodatek do zupy. Nie mam pojęcia, jakich przypraw używała, ja zawsze mięso mielone robię po swojemu i wychodzi bardzo dobre. Zerknijcie też w uwagę pod przepisem.

Smacznego! Zapraszam do zajrzenia w przepis.

Klopsiki gotowane

  • 500g mielonego mięsa drobiowego lub wieprzowo-drobiowego
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon lub miodowej
  • 1/2 łyżeczki zmielonej kolendry
  • 1/2 łyżeczki zmielonego kuminu
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka zmielonego kolorowego pieprzu
  • 1 bardzo drobno posiekana biała cebula, sparzona i zeszklona na 2 łyżeczkach oliwy
  • 2 wyciśnięte ząbki czosnku
  • ewentualnie:2-3 płaskie łyżki mąki pszennej
  • do zagotowania: woda, bulion lub wywar warzywny

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki wymieszać dokładnie. Formować małe kuleczki i odstawić na 30 minut do lodówki.
  2. W głębokim garnku doprowadzić do wrzenia wodę, bulion lub wywar. Wrzucać po kilka-kilkanaście kulek do garnka. Zamieszać drewnianą łyżką po dnie. Kiedy kulki wypłyną, gotować je jeszcze 1 minutę i wyciągać łyżką cedzakową. Powtórzyć gotowanie dla następnych kulek.
  3. Podawać gorące lub trzymać w cieple do momentu podania wszystkich razem na stół.

* Przyprawy można zmienić, zależnie od zupy, z którą podajecie kulki. Można je zastąpić świeżym imbirem, kurkumą, przyprawą do mięsa mielonego, bazylią i oregano, gałką muszkatołową, ostrym chili lub tym, czym przyprawiacie zupę.

The following two tabs change content below.

Zytka Maurion

?! Niech następne pokolenia piszą moją biografię.

Ostatnie wpisy Zytka Maurion (zobacz wszystkie)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>