Szybkie przekąski

Muszę przyznać, że bardzo lubię małe przekąski. Mają one wspaniałą nazwę hors d’oeuvres, która w naszym kraju brzmi dość obco, ale za to w wynikach wyszukiwania Google Grafika dają imponujące rezultaty. :)

Jak dla mnie obecnym faworytem jako „baza” na przekąski są cieniutkie kawałki pieczywa Vasa z solą i rozmarynem (zdjęcie tutaj) lub okrągłe kanapeczki z pumpernikla (tzw. party rounds). Znalazłam je w jakimś sklepie za bardzo rozsądną cenę i zostało tylko godnie je oprawić w pyszną pastę.

Dziś króciutki przepis na szybki „starter” mojej przyjaciółki Ewci. Za każdym razem, kiedy gościmy u niej i u Vlaho w domu, mamy okazję zajadać się tym pysznym czymś. Uwielbiamy to, muszę przyznać otwarcie. I chociaż nie mam żadnego konkretnego przepisu, jest to jedno z dań uzależniających bardziej niż chipsy czy słodycze.

Przekąska z krakersów z pastą kukurydziano-serową

Składniki:

  • duże opakowanie krakersów
  • miękki ser żółty starty na grubej tarce
  • mała puszka kukurydzy
  • majonez
  • świeży ząbek czosnku, wyciśnięty przez praskę
  • sól i pieprz
  1. W misce wymieszać na gęstą pastę ser, kukurydzę, majonez, czosnek i doprawić solą i pieprzem. Ilość składników zależy od Waszych preferencji, ale myślę, że najlepiej, jeśli ser i kukurydza będą objętościowo podobnych rozmiarów, np. kubek startego sera i kubek kukurydzy.
  2. Na każdego krakersa wyłożyć po czubatej łyżce pasty i podawać od razu.

Uwagi:

  • Pastę można porządnie schłodzić w lodówce przed nałożeniem.
  • Zamiast krakersów można użyć kruchych pikantnych ciasteczek, opieczonych na chrupko tostów, kawałków świeżego chleba na zakwasie czy małych babeczek z ciasta francuskiego.
  • Krakersy można ozdobić kolorowym pieprzem (byle delikatnie, ponieważ pieprz z czasem nabiera „mocy”), szczypiorkiem, kiełkami lub wyciąć niewielką foremką kształty ze świeżej papryki.
  • Dla nie-wegetarian można też spróbować wersji z siekaną drobiową szynką, odrobiną wędzonej suszonej papryki czy kawałeczkami upieczonego w przyprawach filetu z indyka.

Smacznego!

The following two tabs change content below.

Zytka Maurion

?! Niech następne pokolenia piszą moją biografię.

3 myśli nt. „Szybkie przekąski

  1. Brzmi smakowicie. Ja w ogóle uwielbiam pasty, bo to doskonały pretekst, żeby skonsumować trochę mojego ulubionego majonezu, który jak wiadomo nie jest przesadnie zdrowy;) Natomiast w takim zestawieniu, jak zaproponowałaś, spokojnie można sobie na niego pozwolić. W ogóle pasuje mi Twój przepis, bo ostatnio weszłam trochę w klimat przekąsek domowych (np. do piwa http://www.zanimzjesz.pl/przekaski/przekaski-piwa-domowej-roboty-10-prostych-pomyslow ) i szukam właśnie takich opcji, jak przedstawiona przez Ciebie.

    • Witam serdecznie po długiej przerwie!

      Bardzo dziękuję za miły komentarz. Fakt, majonez nie jest może najbardziej „chodliwym” skadnikiem wielu dań, jednak jak żyć bez niego – nie wiem. ;)

      Polecam spróbować i dać znać, jak smakowało – a może udało się wprowadzić jakieś innowacje do przepisu?

      Pozdrawiam serdecznie,
      Zytka.

      Proszę wybaczyć moją nieobecność, ale praca zajmuje mi połowę doby – a drugą połowę przeznaczam na spanie i jedzenie :)

  2. Zytko właśnie przybyłam do Ciebie po inspirację na niedzielną imprezę dla Nieletniej .
    Co prawda nastolatkom wystarczy pizza i kanapki a dla dorosłych gości przewidziałam bigos staropolski (wg przepisu z najstarszej mojej domowej książki kucharskiej) ale Młodzież moja chciałaby jeszcze czegoś oryginalnego…Malutkie przekąski to dobry pomysł na start!
    Dobra jest stanowczo za krótka prawda? Pozdrawiam Cię dziś już po raz trzeci ;)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>