Sernik pani Marysi

Witajcie.

To wręcz niemożliwe, że nie mam w blogu żadnego przepisu na sernik. Wprawdzie nie piekę go tak często, jak muffinek, chleba, zapiekanek czy czosnku, ale jednak za każdym razem wychodzi coś cudownego i wyjątkowo pysznego. I co najciekawsze – jest dużo prostszy do zrobienia, niż jakiekolwiek ciasteczka. Wszystko zmiksować, upiec i zjeść. Taaaak.

Polecam sernik według przepisu Pani Marysi, która przywiozła go na poprzednie Święta Bożego Narodzenia. Przygotowałam dokładnie według Jej wskazówek, upiekłam według własnych doświadczeń. Oto wynik:

Sernik Pani Marysi

Składniki:

  • 1 kg zmielonego sera śmietankowego (tzw. z wiaderka)
  • 1 serek homogenizowany waniliowy;
  • 240 g cukru pudru;
  • 6 jajek (bez rozdzielania żółtek od białka);
  • 2 łyżki mąki kartoflanej (gdyby ciasto było zbyt rzadkie, co zależy od sera, można dorzucić kopiatą łyżkę zwykłej mąki);
  • 100 g (1/2 kostki stopionego i wystudzonego masła), można dodać jeszcze 1/2 łyżki oleju;
  • rodzynki, skórka pomarańczowa, ew. jakiś aromatyzowany zapach wg upodobań.

Do ozdobienia: czekoladowe listki, wycięte z kruchego ciasta wg tego przepisu.

Przygotowanie:

  1. Rozgrzać piekarnik do 160-170ºC (góra i dół, bez termoobiegu). Tortownicę o średnicy 24-26cm wyłożyć jednym dużym kawałkiem papieru do pieczenia lub dokładnie wyłożyć folią aluminiową.
  2. Jajka utrzeć z cukrem na pianę, dodać stopione masło, mąkę, ser twarogowy i homogenizowany, bakalie – wszystko szybko zmiksować.
  3. Ciasto przełożyć do tortownicy, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 15 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 120ºC i piec przez następne 90 minut. Gdy się leciutko zarumieni, wyłączyć, uchylić piekarnik i zostawić w nim ciasto na kilka godzin, do całkowitego ostygnięcia.

Rada:

  • Bakalie sparzone wrzątkiem i osuszone można obtoczyć w mące, żeby nie opadły na dno sernika.
  • Jeśli wolicie bardziej tradycyjny sernik, z ciemniejszą skórką, pieczcie go przez 60-70 minut w temperaturze 160-170 stopni (grzałka górna i dolna bez termoobiegu), następnie gdy się lekko zezłoci, wyłączcie piekarnik i zostawcie ciasto na 12 godzin, aż ostygnie, bez otwierania drzwiczek.
  • Ciasto można ozdobić kruchymi listkami i figami w sezonie jesiennym (zdjęcia są z końca września). Można też do środka dodać kandyzowaną pomarańczę i świeżą skórkę startą z pomarańczy, a do ciasta podać kawałeczki pomarańczy.
  • Tak naprawdę, przepis wart jest każdej próby, bo za każdym razem wychodzi idealnie!

The following two tabs change content below.

Zytka Maurion

?! Niech następne pokolenia piszą moją biografię.

Ostatnie wpisy Zytka Maurion (zobacz wszystkie)

2 myśli nt. „Sernik pani Marysi

    • Gin, witaj :)

      Fakt, z figami był boski – ilekroć jestem w sklepie, przypominam sobie o tym serniku i szukam następnych inspiracji. A że sezon zimowy, to może cytryny w syropie i lemon curd? :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>