Sernik pani Marysi

Witajcie.

To wręcz niemożliwe, że nie mam w blogu żadnego przepisu na sernik. Wprawdzie nie piekę go tak często, jak muffinek, chleba, zapiekanek czy czosnku, ale jednak za każdym razem wychodzi coś cudownego i wyjątkowo pysznego. I co najciekawsze – jest dużo prostszy do zrobienia, niż jakiekolwiek ciasteczka. Wszystko zmiksować, upiec i zjeść. Taaaak.

Polecam sernik według przepisu Pani Marysi, która przywiozła go na poprzednie Święta Bożego Narodzenia. Przygotowałam dokładnie według Jej wskazówek, upiekłam według własnych doświadczeń. Oto wynik:

Sernik Pani Marysi

Składniki:

  • 1 kg zmielonego sera śmietankowego (tzw. z wiaderka)
  • 1 serek homogenizowany waniliowy;
  • 240 g cukru pudru;
  • 6 jajek (bez rozdzielania żółtek od białka);
  • 2 łyżki mąki kartoflanej (gdyby ciasto było zbyt rzadkie, co zależy od sera, można dorzucić kopiatą łyżkę zwykłej mąki);
  • 100 g (1/2 kostki stopionego i wystudzonego masła), można dodać jeszcze 1/2 łyżki oleju;
  • rodzynki, skórka pomarańczowa, ew. jakiś aromatyzowany zapach wg upodobań.

Do ozdobienia: czekoladowe listki, wycięte z kruchego ciasta wg tego przepisu.

Przygotowanie:

  1. Rozgrzać piekarnik do 160-170ºC (góra i dół, bez termoobiegu). Tortownicę o średnicy 24-26cm wyłożyć jednym dużym kawałkiem papieru do pieczenia lub dokładnie wyłożyć folią aluminiową.
  2. Jajka utrzeć z cukrem na pianę, dodać stopione masło, mąkę, ser twarogowy i homogenizowany, bakalie – wszystko szybko zmiksować.
  3. Ciasto przełożyć do tortownicy, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 15 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 120ºC i piec przez następne 90 minut. Gdy się leciutko zarumieni, wyłączyć, uchylić piekarnik i zostawić w nim ciasto na kilka godzin, do całkowitego ostygnięcia.

Rada:

  • Bakalie sparzone wrzątkiem i osuszone można obtoczyć w mące, żeby nie opadły na dno sernika.
  • Jeśli wolicie bardziej tradycyjny sernik, z ciemniejszą skórką, pieczcie go przez 60-70 minut w temperaturze 160-170 stopni (grzałka górna i dolna bez termoobiegu), następnie gdy się lekko zezłoci, wyłączcie piekarnik i zostawcie ciasto na 12 godzin, aż ostygnie, bez otwierania drzwiczek.
  • Ciasto można ozdobić kruchymi listkami i figami w sezonie jesiennym (zdjęcia są z końca września). Można też do środka dodać kandyzowaną pomarańczę i świeżą skórkę startą z pomarańczy, a do ciasta podać kawałeczki pomarańczy.
  • Tak naprawdę, przepis wart jest każdej próby, bo za każdym razem wychodzi idealnie!

The following two tabs change content below.

Zytka Maurion

?! Niech następne pokolenia piszą moją biografię.

2 myśli nt. „Sernik pani Marysi

    • Gin, witaj :)

      Fakt, z figami był boski – ilekroć jestem w sklepie, przypominam sobie o tym serniku i szukam następnych inspiracji. A że sezon zimowy, to może cytryny w syropie i lemon curd? :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>