Łosoś z warzywami wg Hanny Szymanderskiej

Łosoś z warzywami – przepis

To danie na zawsze zostanie w mojej pamięci jako wspaniałe wspomnienie wyjazdu do Łeby z moimi Rodzicami. Mama pojechała do sanatorium, a my przyjechaliśmy z tatą w odwiedziny. Tata skoczył rano do portu po świeżutkie ryby. Pierwszy raz w życiu takie widziałam,a były przepyszne.

A że dzień wcześniej kupiliśmy na wakacyjnym kiermaszu książkę Hanny Szymanderskiej, wiadomo było, co zjemy.

Jadłam wtedy chyba najdroższe czarne oliwki – w Łebie nie było marketu, tylko małe sklepiki. Maleńki słoiczek kosztował 9 złotych…

Łosoś z warzywami


Jak wiecie, moje przepisy nie wymagają niezwykłych zdolności kulinarnych ani cukierniczych. Proponuję Wam przepisy, których nawet jeśli łączny czas przygotowania wymaga trochę… to tylko trochę czekania – a nie nieustannego działania.

Dziś zapraszam Was na spróbowanie ryby z warzywami. Przepis na każdą porę roku, jeśli tylko zapobiegliwie zamroziliście sobie odrobinę papryki i pomidorów albo nie obawiacie się zimowych warzyw z drugiego końca świata. :)

Łosoś z warzywami

Przepis według książki Hanny Szymanderskiej „Poznaj nowe smaki. Część 1. Nowe sosy i pasty przyprawowe”

Przygotowanie:

  • 500 g filetów z łososia, najlepiej ze środkowej części ryby
  • 3 strąki świeżej lub mrożonej papryki
  • 4-5 twardych, mięsistych pomidorów
  • 1 duża biała cebula (można zastąpić czerwoną dla koloru)
  • 1 szklanka zielonego groszku (świeżego lub mrożonego)
  • 1/2 szklanki czarnych oliwek
  • 1/2 wywaru z warzyw, lub delikatnego wywaru rybnego
  • 4 pełne łyżki oleju rzepakwego lub delikatnej oliwy
  • 3 łyżki soku z cytryny (dodałam plasterki cytryny do podania)
  • 1 łyżka sosu Worcestershire
  • 2 łyżki mąki pszennej lub bezglutenowej
  • świeża bazylia i tymianek (po kilka gałązek lub po pół łyżeczki świeżych)
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Filety umyć, pokroić w grube paski,skropić sokiem z cytryny. Papryki pokroić w długie paski, ewentualnie w kostkę. Pomidory sparzyć wrzątkiem, można obrać i pokroić w ósemki. Cebulę pokroić w półplasterki. Czosnek wycisnąć lub drobniutko posiekać i rozetrzeć z solą.
  2. W głebokiej patelni rozgrzać dwie łyżki oleju. Łososia oprószyć mąką, zrumienić po minucie z z każdej strony, zdjąć z patelni. Rozgrzać pozostały olej, krótko zeszklić cebulę, włożyć  paprykę i szybko podsmażyć na dużym ogniu. W tym momencie można dodać też tymianek. Dodać pomidory, roztarty czosnek i sos Worcestershire. Dusić chwilę na małym ogniu, aż pomidory zmiękną.
  3. Przyprawić do smaku bazylią. Dodać wywar, na wierzch położyć łososia. Przykryć dużą pokrywką, dusić około 15 minut. Na ostatnie 5 minut dodać groszek i oliwki, dusić bez przykrycia.

Smacznego! :)

The following two tabs change content below.

Zytka Maurion

?! Niech następne pokolenia piszą moją biografię.

2 myśli nt. „Łosoś z warzywami wg Hanny Szymanderskiej

    • Witaj Matleen,

      dzięki za komentarz, zapraszam do spróbowania :)

      Pozdrawiam serdecznie,
      Zytka M.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>